Környezetünk

Ausztrál kutatók felfedezték mit ettek a Föld első állatai

A Földet legkorábban benépesítő állatok algákkal és baktériumokkal táplálkoztak ausztrál kutatók tanulmánya szerint.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai által szerdán publikált kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a mintegy 600-540 millió évvel ezelőtt élt Ediacara biota-csoporthoz tartozó nagy, lágytestű állatok az óceán fenekéről származó baktériumokat és algákat ettek.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

A tudósok fosszíliák elemzésével bukkantak rá az ősi állatok táplálékának molekuláris maradványaira. A tanulmány megállapította, hogy a mai puhatestűek egyik ősének tartott, Kimberella nevű, szájszervvel rendelkező ősi állat már úgy fogyasztotta el a táplálékot, mint a modern állatok. Egy másik, a Dickinsonia csoporthoz tartozó faj pedig, amely csaknem másfél méteres hosszúságú volt, az óceán fenekén haladva a testén áteresztve fogyasztotta el a táplálékát.

A két faj az evolúció menetét megváltoztató, modern állatok kialakulásához vezető esemény, a kambriai robbanás előtt 20 millió évvel élt.

Ilya Bobrovskiy, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy kutatások szerint az Ediacara bioták csoportjában élő furcsa lényeknek, mint a Dickinsonia, és a náluk már fejlettebb Kimberella egyedeinek már voltak a mai állatokhoz és az emberhez hasonló fizikai jellemzői.

A kutató hangsúlyozta: az Ediacara biota maradványai a legöregebb fosszíliák, amelyeket már szabad szemmel is látni lehet, és minden állat evolúciós ősei lehetnek. „Ezek a lények a legmélyebb látható gyökereink” – fogalmazott.

A Kimberella- és Dickinsonia-fosszíliákat is Bobrovskiy fedezte fel 2018-ban Oroszországban a Jeges-tenger észak-oroszországi beltengere, a Fehér-tenger partján.