Életmód

Aggasztó méreteket ölt az elhízás világszerte

A leggyakoribb egészségkárosító tényező még mindig az elhízás, ezt állapították meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) „Helybe visszük a szűrővizsgálatot” négyéves eredményei – hangzott el a program összegző sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

A magyar kormány ebben a kormányzati ciklusban kiemelt célként határozta meg az egészségben eltöltött életévek számának növelését – mondta Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos.

A program négy éve tart, közel 500 településen, nagyjából 43 ezer ember vizsgálatát végezték el. Idén 11 megyében 57 településen 77 szűrési napon át járták szűrőbuszokkal az országot a felzárkózó települések hosszú távú programjának keretében.

A vizsgálatok kiemelt célja a jelentkezőknél megtalálni a népegészségügyi szempontból jelentős betegségeket, amelyek a legtöbb népegészségügyi problémát okozzák, mert ezek jelentős része megelőzhető, illetve kezelhető.

Az egészséges életmód két alappillére a mozgás és az egészéges táplálkozás. Ezért a buszokon egészégi tanácsadást is tartunk, amelyek során dietetikusokkal működünk együtt” – mondta Surján Orsolya.

Budapest. Egy férfi edz az V. kerületi Bank Center Fitness edzőteremben, ahol a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága közös sajtótájékoztatót tartott az első európai elhízás elleni nap kapcsán. Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, hiszen növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A dietetikának nemcsak a betegek étrendjében van fontos szerepe, hanem az egészséges életmód kialakításában, mert annak alapvető eleme a megfelelő táplálkozás.

Magyarországon idén 100 éves a dietetikus képzés. Ennek apropóján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) októberében kampányt indított a dietetikus szakma jelentőségének, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése, valamint szolgáltatásaik népszerűsítése érdekében.

Feigl Edit, az OGYÉI főigazgató-helyettese a kampányzárón elmondta, hogy a „Dietetika 100” kampány célja a százéves dietetikus képzés történetének, a képzésben fontos szerepet játszó személyek bemutatása volt. Mint mondta, dietetikusokat három egyetem képez.