Környezetünk

Hogyan nézne ki a tápláléklánc, ha a dinoszauruszok ma is élnének?

Hatvanhatmillió évvel ezelőtt egy aszteroida 10 milliárd atombomba erejével csapódott a Földbe, és változtatta meg az evolúció menetét. Az égbolt elsötétült, a növények leálltak a fotoszintézissel és elpusztultak, majd a belőlük táplálkozó állatok is. A tápláléklánc összeomlott, a fajok több mint 90 százaléka pedig eltűnt. Mire a por leülepedett, a dinoszauruszok egy maroknyi madár kivételével kihaltak, de ez a katasztrofális esemény tette lehetővé az emberi evolúciót – írja a ScienceAlert.

Mi történt volna, ha ez nem következik be? Vajon milyenek lennének ma a dinoszauruszok, ha nem haltak volna ki?

Az 1980-as években Dale Russell paleontológus még úgy gondolta, hogy  a húsevő dinoszauruszból intelligens szerszámhasználó fejlődött volna ki. Ez a „dinoszaurusz” nagy agyú lett volna szembefordítható hüvelykujjakkal és felegyenesedett járással.

Ezt azonban a kutatók a mai tudásuk birtokában már úgy gondolják, nem lehetetlen, de feltehetően nem így történt volna.

A dinoszauruszok bár hatalmas méretűek voltak, az agyuk meglehetősen kicsi volt, és valószínűleg ez az idők során sem változott volna. Példaként említették a jura kori dinoszauruszokat, akik igencsak aprócska aggyal rendelkeztek, és a 80 millió évvel később élő dinoszauruszoknak is csak valamennyivel lett nagyobb, de akkor is jócskán elvoltak maradva a fejlődésben.

Mérete ellenére a T- rex agya például csak 400 grammot nyomott, egy Velociraptoré 15 grammot, míg egy átlagos emberi agy 1,3 kilogrammot nyom.

A dinoszauruszok 100 millió éves történelmében nem sok minden utal arra, hogy bármit gyökeresen másként csináltak volna, ha az aszteroida nem avatkozik közbe.

Valószínűleg még mindig meglennének a szuperóriás, hosszú nyakú növényevők és a hatalmas, tirannoszauruszszerű ragadozók. A tudósok szerint lehet, hogy valamivel nagyobb agyuk fejlődött volna, de kevés bizonyíték van arra, hogy zsenikké váltak volna.