Kultúra

A kulturális csatorna díjnyertes alkotása visszarepít a múltba, hiteles korrajz a diktatúráról

A politikai rendőrség túlkapásait mutatja be az M5 kulturális csatorna Elveszett idők című történelmi drámájának epizódja, amely november 29-én az ABU Prizes TV-dráma kategóriájának díjnyertes alkotása lett. A nívós nemzetközi elismerés kapcsán Merkl László, a televíziós dráma forgatókönyvírója, valamint Nagy István rendező meséltek részleteket.

Az M5 Elveszett idők című történelmi drámájának epizódja egy március 15-re készülő hivatalnok halálra verésének története bizonyult a legjobb televíziós drámának az idei ABU Prizes-on. A magyar közmédia televíziós tartalma – mások mellett – Ausztrália, Németország, Anglia, Olaszország, Japán és Kína milliók által követett műsoraival versenyzett. Bár közülük sokak nem ismerik hazánk történelmi múltját a szocializmus vonatkozásában, mégis sikerült egy különleges történeten keresztül megszólítani a nemzetközi zsűrit és a közönséget.

„Olyan embereket is képes megérinteni ez a történet, akik nem feltétlenül ismerik részleteiben a magyar történelmet, a Kádár-rendszer korszakait és a Rákosi-rendszer szörnyűségeit. Mi azt reméljük, az elismerés a sztorinak szól, mely a rendszerről, a hatalomról és az elnyomásról mesél el egy történetet” – kezdte az M5 Librettó című műsorának vendégekét Merkl László, a csatorna vezető szerkesztője, az Elveszett idők forgatókönyvírója. A történelmi dráma rendezője, Nagy István hozzátette, szándékosan pályáztak az ABU Prizes-ra egy olyan epizóddal, amely dramaturgiájában nagyban eltért a többitől.

„Ebben az epizódban az a különleges, hogy nem egy lázadó, hanem a rendszer emberének szemszögéből dolgoztuk fel a történetet. Kihívás volt csupa antihősben valami emberit találni. Történetünk főszereplője meg akar felelni a hatalom elvárásainak, embertelen tetteknek, és hiába menti fel őt a rendszer, emberként mindenképpen elbukik”– fogalmazott az Elveszett idők rendezője, aki a stábbal együtt nagyon örül a nemzetközi díjnak.

A teljes beszélgetés újranézhető az M5 Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig elérhetők a Librettó korábbi adásai is.