Életmód

Veszélyesek is lehetnek vitaminok?

Influenza szezon idején jobban odafigyelünk a vitaminok bevitelére. Ugyanakkor a mértéktelen fogyasztásuknak lehetnek veszélyei - figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Tarol az influenza szezon. Bár ilyenkor a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása lenne ideális és fontos, sokan mégis a vitaminok felé fordulnak.

A helyes táplálkozás helyett azonban sokkal egyszerűbb „bekapni” egy tablettát, így pótolni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Reklámok java része ajánl tablettákat, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított élelmiszereket a fogyasztóknak. Van már vitamin a csokoládéban, gumicukorkában, nyalókában és még sok élelmiszerben. Ugyanakkor mindennek veszélye is lehet, ha nem figyelünk oda – figyelmeztet a FEOSZ vegyészmérnök-élelmiszer szakértője.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A vízben oldódó vitaminok, mint a C- és a B vitamin a legnagyobb kockázat a pénzkidobás, ugyanis, ha többet veszünk be belőlük, legfeljebb kiürül hasznosítatlanul.

Ugyanakkor a zsírban oldódó vitaminok, mint az A-, D-, E-, K-vitaminok túlzott fogyasztása veszélyes is lehet. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy akár az ezekkel dúsított élelmiszerből fogyasztunk túl sokat. Ezek a vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből, hanem felhalmozódnak és egy ponton túl panaszokat okoznak. Ilyen lehet például a bőrelváltozás.

A gyógyszerreklámokban felhívják a figyelmet, hogy konzultáljanak orvosukkal, de az étrend-kiegészítőknél ilyet nem tesznek – figyelmeztetett a szakértő. Ugyanakkor érdemes orvosunkkal egyeztetni a vitaminfogyasztásunkat is a biztonság érdekében.