Környezetünk

Szabad szemmel is látható égi tünemények tűnnek fel az égbolton februárban

Február elején ér földközelbe a zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely Magyarországról is látható lesz.

A zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely egész éjszakás láthatóságával és várhatóan 4,5 magnitúdós fényességével Magyarországról is látható lesz – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Február elsején lesz várhatóan a legközelebb 42 millió kilométer távolságban a Földtől, az északi pólus közelében, a Camelopardalis csillagképben lesz látható.

De mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a üstökös alkonyattól pirkadatig fénylik majd az égbolton, összfényessége pedig egy halvány csillagéval fog vetekedni, azaz sötét, fényszennyezéstől mentes égbolton szabad szemmel is megpillanthatónak ígérkezik.

 

Salgótarján, 2023. január 25. A több fotóból számítógéppel összeállított felvételen a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös Salgótarjánból fotózva 2023. január 25-én. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a csillagok fényes szakaszként láthatóak az üstökös mozgása miatt. MTI/Komka Péter

A C/2022 E3 (ZTF) bár periodikus üstökös, legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében.

Az üstökös február hatodikán pedig másfél fokra lesz az Auriga csillagkép legfényesebb csillagától, a Capellától, és ha derült egünk lesz, csodálatos élményben lehet részünk ezen az estén, hiszen a Capella az északi égbolt egyik legfényesebb csillaga. De itt nincs még vége, hiszen a február 10-ről 11-re virradó éjjelen a ZTF szintén másfél fokra közelíti meg a vörösen fénylő Marsot, ekkora már a fényes Hold sem zavarja megfigyelésünket.

Akinek ez még mindig nem elég: február 13–15. között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, minden bizonnyal fantasztikus együttállást alkotva.

Végül a C/2022 E3 (ZTF) lassan elhalványodik, ahogy megkezdi hosszú, 418 milliárd kilométeres útját a Naprendszer külső határai felé, hogy aztán újabb ötvenezer év múlva visszatérjen.