Környezetünk

Lélegzetelállító felhőket kaptak lencsevégre Skócia fölött

A gyöngyházfényű vagy sarki sztratoszférikus felhőkként is ismert képződmények a legszebbek közé tartoznak.

Lenyűgöző, gyöngyházfényű felhőkről készítettek fotókat Skóciában. Az ilyen, jégkristályokból álló felhők általában a sarkvidék feletti rendkívül hideg levegőben szoktak kialakulni, de vasárnap este és hétfőn reggel a BBC időjárásfigyelői több ponton is észlelték Skócia felett a lélegzetelállító felhőket.

A gyöngyházfényű vagy sarki sztratoszférikus felhőkként is ismert képződmények a legszebbek közé tartoznak, amelyeket az alkonyi égbolton láthatunk. Nevüket a bennük lévő apró jégkristályokon megtörő napfény irizáló pasztellszíneiről kapták.

Szinte minden felhő a troposzférában alakul ki, 6–18 kilométeres magasságban. A gyöngyházfényű felhők azonban magasabban, a sztratoszférában, körülbelül 18–50 kilométeres magasság között képződnek. Mivel a sztratoszféra száraz, a hőmérsékletnek rendkívül hidegnek kell lennie, mínusz 78 Celsius-fok alatt, hogy a nedvesség jégkristályokká fagyjon.

A gyöngyházfényű felhők gyakrabban alakulnak ki az északi területeken, ahol a légkör képes ennyire lehűlni, így például télen a skandináv, vagy a kanadai égbolton pillanthatók meg. Az Egyesült Királyságban viszont ennél melegebb van, ezért ott nem, vagy csak nagyon ritkán lehet megfigyelni ehhez hasonló látványosságot – olvasható a The Guradian cikkében.