Életmód

Zöld megoldások tisztításra és takarításra

Nagyanyáinknak még nem állt rendelkezésükre ennyi vegyszer, mégis tisztán tudták tartani a házukat. Manapság pedig már főleg a környezetkímélés miatt vetjük el a sok kemikáliát. De mit használjunk akkor? A kérdésben Tóth-Zerényi Kata zöldháztartás-szakértő volt a segítségünkre.

(Forrás: Duna Televízió / Almárium)

Tóth-Zerényi Kata az Almárium adásában beszélt arról, hogy ha van otthon szódabikarbóna, ecet vagy citromsav, akkor ezekkel szinte mindent le tudunk takarítani és a lakás vegyszerek nélkül is csillogni, villogni fog.

A szakember jószívvel javasolta, hogy térjünk vissza a természetes módszerekhez, amelyeket még a nagyanyáink használtak, réges-régen. Elmondása a szerint a szódabikarbóna mindenre jó, bármilyen súrolószert helyettesíthetünk vele és minden fürdőszobai, vagy konyhai felület megtisztítható vele a szappanos és zsíros foltoktól.

„A vízkő ellen pedig az ecet vagy a citromsav lesz a fegyverünk” – folytatta a „zöldtanácsadást” a szakértő. Azt is hozzátette, hogy

ezzel a három termékkel az összes súrolószert és általános felülettisztítót helyettesíteni tudjuk, és jóval olcsóbban kijövünk, ha a természetes szereket használjuk a kemikáliák helyett.

(Forrás: Duna Televízió / Almárium)

Tóth-Zerényi Kata jó tanácsként megemlítette azt is, hogy aki nem szereti az ecet illatát, az kipróbálhatja a citromsavat, amely állagában a kristálycukorhoz hasonlít és teljesen szagtalan, ha pedig vízben feloldjuk, akkor ugyanolyan vízkőtelenítő szert kapunk, mint az ecet.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ne ijedjünk meg akkor sem, amikor a szódabikarbónát az ecettel összekeverjük: ugyanis az pezsegni fog. Ugyanakkor kiemelte, hogy az így készített házi tisztítószer használata után, feltétlenül szellőztessünk, mert a kémiai reakció során széndioxid keletkezik.

Ha valaki ezek után aggódni kezdene, akkor megnyugtatjuk, hogy

a házi tisztítószerekben nincs semmi olyan, ami a tüdőt károsítaná!

A beszélgetésből az is kiderült, hogyan is készítsünk házi tisztítószert?

Az Almárium korábbi adásait ezen a linken nézhetik vissza.