Gyereknevelés

A tíz év alatti gyermeket nevelőket törvény védi az éjszakai műszaktól

Nem osztható be éjszakai munkára a háromműszakos munkarendben foglalkoztató cégeknél a tíz év alatti gyereket nevelő anya vagy a tíz év alatti gyerekét egyedül nevelő munkavállaló január 1-jétől, ha ehhez nem járul hozzá. Változnak az éjszakai műszak szabályai a munka törvénykönyve szerint.

A január 1-jétől hatályos új rendelkezések az éjszakai munka elrendelésével kapcsolatban új korlátokat is szabnak. Az éjszakai munka a női munkavállaló számára gyermeke hároméves korától tízéves koráig, vagy a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára, gyermeke hároméves korától tízéves koráig csak a munkavállaló írásbeli hozzájárulásával osztható be – hívta fel rá a figyelmet a Hrportal.hu.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz, egyébként éjszakai munkára nem oszthatók be, így többműszakos munkarend éjszakai műszakjában sem foglalkoztathatók.

A portál megszólaltatta Ottó Csabát, a Man at Work munkaerő-kölcsönző cég ügyvezetőjét, aki megjegyezte, hogy ez plusz adminisztrációt jelent a munkaadóknak, ugyanis eddig a gyereküket egyedül nevelő munkavállalókról nem vezettek nyilvántartást, és a korábbi felvételeknél sem volt mindig szempont, ki az, aki nem szeretne éjszakai műszakban dolgozni.

Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogi szakértő úgy látja, hogy az esetek 99 százalékában ez nem okoz majd fennakadást, ám sok a nyitott kérdés. Mi történik, ha a munkavállaló a próbaidő alatt hozzájárul az éjszakai munkához, majd utána visszavonja a nyilatkozatot. Milyen időközönként lehet visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot? Gyerekét egyedül nevelő munkavállalónak minősül-e