Gyereknevelés

Mit tehetek a gyermekem immunrendszeréért!

Még nem késtetek el egy kis extra immunerősítéssel, hiszen az influenza és a vírusok csak most lendülnek igazán támadásba – a következők segíthetnek megúszni a betegségeket.

1. Mit együnk?

Kerüljön a tányérotokba több répa, cékla, fokhagyma, citrusfélék, gyömbér, és jöhet mindenféle zöldségleves, a Nagyi húslevese és persze a kicsik kedvenc teája is, minden mennyiségben. Ha van olyan a fenti listából, amit nem szeret a gyerkőc, semmi gond, adj neki többet azokból az immunerősítő finomságokból, amiket jobban kedvel. Vitaminok közül jöhet bátran a D-vitamin, illetve számos olyan multivitamin kapható már rágótabletta formájában is, amiknek a fogyasztása öröm lesz a gyerekeknek.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

2. Csökkentsétek a finomított cukrot

Melyik csöppség ne imádná a cukros ételeket, italokat? A finomított cukorral viszont bánj óvatosan, mert nem tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, ugyanakkor a cukros ételek elfoglalják a hasunkban azt a helyet, amit akár értékes táplálékokkal is kitölthetnénk. Így szervezetünk ellenállóképességének a csökkentéséhez is hozzájárulhat.

3. Mennyire tartsd melegen?

Sok szülő – épp attól tartva, hogy a gyerek megfázik, ha nem öltözik fel rendesen – túlöltözteti szeme fényét, aki a szabadtéri szaladgálásban vagy éjszaka a paplan alatti izgés-mozgásban úgy lemelegszik, hogy épp ennek lehet egy megfázás a vége. Ne vidd túlzásba a pulcsikat, takarókat, és hidd el, éjszakára épp elég lesz a 18-20 fok a gyerekszobába, ha ez csemetédnek is komfortos. Ha fázik, azt úgyis jelezni fogja.