Gyereknevelés

Milyen károkat okoz, ha tévé van a gyerekszobában?

A legtöbb felmérésből kiderül, hogy a gyerekek nagyobb eséllyel híznak el, ha tévé kerül a szobájukba. Ám nemcsak ez jelenti a problémát, mert a gyakori tévénézés a gyermekek szociális fejlődésében is súlyos károkat okozhat.

Egy londoni kutatásból kiderült, hogy az gyerek, akinek tévé van a szobájában, 20-30-szor nagyobb eséllyel hízik el. Ez pedig rémisztő adat.

A két évig tartó kutatásban 12 ezer hét és tíz év közötti gyermek vett részt. Az első felmérésben megkérdezték a szülőktől, hogy mennyi időt tölthet a gyerekük a képernyő előtt, illetve megmérték a gyerkőcök testzsírszázalékát.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Egy évvel később újra megismételték a felmérést. Időközben az iskolások nagyjából felének tévé került a szobájába. A sokkoló eredmény pedig az lett, hogy ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka túlsúlyos lett egy év alatt. A kutatók azzal magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a megengedőbb szülők nemcsak a tévét engedélyezték a gyerekszobában, de azt is, hogy a csemetéjük csipszet, csokit, szénsavas üdítőt vagy más nassolni valót vigyen be magának.

Így teheti a tévé boldogtalanabbá csemetéinket
Ám nemcsak ez a tanulmány hívja fel a figyelmet a tévé rossz hatásaira. A Minnesotai Egyetem kutatói is hasonlóan ijesztő eredményre jutottak, amikor a gyerekek tévénézési szokásait vizsgálták.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek televízió van a szobájában, heti 4-5 órával többet töltenek a készülék előtt, mint azok a fiatalok, akik nem élvezhetik ezt a luxust. A felmérésből az is kiderült, hogy ezek a gyerekek sokszor kialvatlanok, rosszabbul teljesítenek az iskolában, és kevesebb szociális programban vesznek részt.

Sajnos elmondható, hogy ha a tévé ott van a szobában, az nemcsak az elhízás és az egészségtelen életmód melegágya. A kevesebb alvástól, és attól, hogy kevesebb szabadidős programban vesznek részt, ezek a gyerekek nehezebben barátkoznak, és boldogtalanabbak, mint a társaik.