Környezetünk

Perzsa leopárd született a miskolci állatkertben

Hatalmas örömhírt jelentettek be a miskolci állatkert gondozói. 

Perzsa leopárd született a miskolci állatkertben.

A Miskolci Állatkert január 25-én született hím perzsaleopárd-kölyke első orvosi vizsgálatán 2023. március 8-án. (Fotó: MTI/Vajda János)

Aki figyelemmel követi állatkertünk híreit, évek óta folyamatosan értesülhet perzsa leopárdjaink mindennapjairól. A legutóbbi hírrel tavaly jelentkeztünk, amikor megérkezett nőstényünk új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött állatkertünk legifjabb perzsa leopárdja. A kölyök most hathetesen átesett első állatorvosi vizsgálatán, és bemutatkozhatott a nagyvilágnak is” – írták az állatkert gondozói bejegyzésükben. 

(Fotó: MTI/Vajda János)

Az állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben érkezett meg a lisszaboni állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett meg az európai tenyészprogram keretében. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első kölykük. A kölyköt anyja gondosan nevelte, de az állatkert gondozói is igyekeztek minél nagyobb nyugalmat biztosítani nekik, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kis leopárdot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség – hangsúlyozták a bejegyzésben.

A kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint a személyazonosítására szolgáló microchipet, megmérték a súlyát, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. Mint írták, az állatkert dolgozói március 15-én kérik a látogatók segítségét, hogy szavazzanak a kis leopárd nevére.

(Fotó: MTI/Vajda János)

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területen élő nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően.

Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra, becslések szerint szabadon legfeljebb ezer példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy száz egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.

(Fotó: MTI/Vajda János)