Kultúra

Remek fizikai és szellemi kondícióban van a 95 éves Békés Itala

A nyugdíjkorhatárt alaposan kitolva, 95 éves koráig dolgozott Békés Itala. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Kossuth Rádió Nagyok című portréműsorában a hosszú élet titkaként a genetikán kívül, a rendszeres szellemi és fizikai "torna" jelentőségéről is beszélt.

Gerincproblémája miatt hagyta abba a munkát Békés Itala 95 évesen.

“Egy olyan darabban szerepeltem, amiben végig állni kellett, nekem pedig ez már nehezemre esett a betegség miatt. Igaz, mondták, hogy üljek le, de nem akartam, mert nem illik egy szolgának leülni. Kaptam egy másik szerepet is, a darabban mozgó díszlet volt, és állandóan féltem, hogy rám esik, vagy valamiben megbotlok. Nagyon vigyázni kellett, hogy meg ne sérüljek. Nem akartam problémát okozni a kollégáknak, úgyhogy jobbnak láttam, hogyha nem kell velem foglalkozni”

Lőte Attila, Maklett ezredes, Békés Itala, Miss Furnival vénkisasszony és Weil Róbert, Harold, a szomszéd szerepében a Black Comedy című előadásban, amelyet április 17-én mutatnak be a Madách Színházban Szerednyei Béla rendezésében. (Fotó: MTI/Sándor Katalin)

– mondta a Nagyok című műsorban az érdemes és kiváló művész, aki március 23-án ünnepeli 96. születésnapját.

Mint mondja, szülei és rokonai is hosszú életűek voltak, de a gének mellett szerinte az is sokat számít, hogyan él az ember.

“Édesanyám számára fontos volt, hogy sokat mozogjunk, én a mai napig is tornázom. Ezt nagyon tudom ajánlani mindenkinek. A fizikai erőnlét megőrzése mellett ugyanakkor a szellemi torna is fontos, hogy az agyunkat is állandóan kondícióban tartsuk”

– osztotta meg tapasztalatát a műsorban Békés Itala.

A Nagyok teljes beszélgetése, amelyben Békés Itala családtajgairól, és művészi pályájáról is mesélt, ide kattintva újrahallgatható.

Nagyok – zenés portréműsor a Kossuth Rádióban hétköznap 19:30-tól!