Kultúra

Az ország legnagyobb élő televíziós zenei versenye szombaton startol – A Dal 2023

Szombaton indul a Dal 2023– a közmédia dalválasztó műsora. Idén is negyven előadó verseng az Év Dala címért. A produkciókat az elődöntőkben akusztikus feldolgozásban, a döntőben pedig szimfonikus változatbán hallhatják a nézők. A műsort ezúttal Rókusfalvy Lili és Fodor Imre vezeti.

A programozható világítási tartószerkezettel minden egyes produkcióban páratlan látványvilág tárul majd a nézők elé, akik először látnak ilyen speciális fénytechnikát a közmédia csatornáin. A szervezők hónapok óta készülnek, hogy az élő show-ban minden tökéletes legyen.

A dalok versenyeznek

A stúdióban a csütörtöki próbán egész nap egymást váltották a fellépők. Szombaton azonban már az élő show-ban hangzanak el a produkciók, és kezdetét veszi A Dal 2023 első válogatója.

A műsor a műfajában egyedülálló: nem egy tehetségkutató, hanem dalválasztó, ugyanis nem az előadók, hanem a dalok versenyeznek a nézők és a zsűri elismeréséért.

A műsor házigazdája idén Rókusfalvy Lili és Fodor Imre lesz, akik már javában készülnek az élő show-ra, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy ilyen nagyszabású élő műsorban együtt dolgozhatnak.

„Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen rutinos társ áll mellettem, mint Rókusfalvy Lili, nagyon izgatott vagyok, ő hála istennek nagyon nyugodt, megsimizi a hátam, mond jó tanácsokat” – árulta el Fodor Imre műsorvezető.

Fodor Imre és Rókusfalvy Lili műsorvezetők a Csináljuk a fesztivált! című műsor negyedik elődöntőjén, a karácsonyi adás felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. szeptember 29-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hatalmas lehetőség

A zsűribe idén visszatért Wolf Kati, mellette Egri Péter és Ferenczi György foglal helyet, valamint Mező Misi is ott lesz, immáron ötödször. Az énekes szerint a műsor nemcsak a kezdő, hanem az ismert, már befutott előadóknak is hatalmas lehetőséget biztosít.

Budapest, 2022. március 12. A zsűri tagjai, Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész, énekes, szájharmonika-művész, Egri Péter, a Mystery Gang frontembere, Wolf Kati énekes és Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa, a zsűri elnöke (b-j). (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

„Vannak ismertek is, rendszeresen visszatérő ismert és már befutott előadók vagy zenekarok is, és vannak ismeretlenek is, és ez a szép az egészben, hogy mi mind a két rétegnek szeretnénk lehetőséget biztosítani, és nem feltétlen csak a fiatalokat szeretnénk felemelni, természetesen az is fontos – magyarázta Mező Misi zenész, énekes.

Tavaly Oláh Ibolya Nem adom el című száma lett az év magyar slágere. A győztes idén is az Év Dala elismerésben részesül, emellett pedig tízmillió forintot kap produkciófejlesztésre. A műsor április végéig tart, addig minden szombaton találkozhatnak a nézők a versenyprodukciókkal a Duna csatornán.