Kultúra

A sokoldalú költőóriás – Petőfi Sándor arcai

A reformkor forradalmi költőjének, Petőfi Sándornak a neve hallatán legtöbbünknek a szabadságharc, a szenvedélyes érzelmek és az örök érvényű költészet jut az eszébe. Ki gondolná, hogy a lángelméjű költő szabadidejében szívesen hódolt a fizikai és a szellemi sportoknak, kiválóan úszott, evezett és a sakkban is jeleskedett? További érdekes történetek a forradalom vezéregyéniségéről a Család-barát tematikus, reformkori adásában hallhatóak.

A reformkor nagyjait ünnepli március 13-tól 19-ig a Duna. Napi magazinműsorai, a délelőtti Család-barát és a délutáni Almárium március 13-i adásában a korszak meghatározó alakjai és történései szakemberek tematikus beszélgetéseiben elevenedtek meg. A forradalom vezéregyénisége, Petőfi Sándor sokoldalúsága is a témák között szerepelt, Duró Zsuzsa tehetségfejlesztési szakértő a költő eddig ismeretlen odaláról mesélt.

Várvédő István szobrász Petőfi Sándort ábrázoló bronz mellszobra a Teleki-kastélyban Koltón 2022. szeptember 25-én. A kastélyban Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte 1847 szeptemberében és októberében.
(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Petőfi Sándor életét tanulmányozva fény derül arra is, hogy kiváló sportember volt, remekül evezett. Egy alkalommal úszótehetségét is bizonyította, kimentette egy ismerősét a Dunából, aki csónakjával szerencsétlenül belefordult”kezdte a Család-barát vendégeként a szakértő, hozzátéve, hogy Petőfi nemcsak a fizikai, de a szellemi sportban is jeleskedett.

„Fondorlatos módon tanult meg sakkozni. Egy hosszú betegsége alatt az őt ápoló házvezetőnő tanította meg a kor népszerű táblajátékára. Ez a szellemi sport az értelmiségi embereket vonzotta, akik élvezték, ha taktikai, stratégiai módon gondolkodhattak. Ezt a tudást művészetében, a politikai vízióiban és később a harcmezőn is kamatoztatta” – emelte ki Duró Zsuzsa, aki szerint a tehetséges emberekre jellemző, hogy a szabadidejüket is aktívan és eredményesen töltik.

A közmédia csatornái egész héten reformkori tematikus adásokkal idézik fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A Duna filmes kínálatában a legnépszerűbb filmek kapnak helyet, a többi között A hídember, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kártpáthy Zoltán című alkotásokat is műsorra tűzi. A csatorna március 15-én, 23:30-tól zenés műsorral adózik Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt: megismétli a március 4-i Petőfi 200 szuperkoncertet, amelyben Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra adott elő Petőfi-verseket a hazai zenei élet kiváló szólistáival.

Filmek a forradalom és szabadságharc leghíresebb magyar költőjének kortársairól egy héten át – március 13. és 19. között a Dunán!