Életmód

A zöldség-gyümölcs-tejtermék kombóval sokat tehetünk az egészségünkért

Nemcsak a gyermekek, mi felnőttek is rendkívül kevés tejterméket és zöldséget eszünk és ezáltal nem mutatunk túl jó példát nekik. Változtassunk táplálkozási szokásainkon és ösztönözzük erre a családot is!

Megtorpant ugyan a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és az elhízottak aránya, de a 11-12 évesek csaknem egyharmada továbbra is többlet testtömeggel bír; ráadásul minden harmadik tíz év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint egyszerre kell bővíteni a gyerekek és a felnőttek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, ugyanis a kicsikre és a nagyokra egyaránt igaz, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve a kalciumbevitel mértéke sem elégséges. Felméréseikből ugyanakkor az is kiderül, hogy hatékony és korai ismeretterjesztéssel komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében is.

A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.  Általánosságban elmondható, hogy fél liter tej fedezi a felnőttek napi javasolt energiabevitelének 12-15 százalékát, a fehérje- 20-25 százalékát, a zsír- 15-20 százalékát, a szénhidrát- 7-10 százalékát, a kalciumbevitelének 70 százalékát. A tejtermékeknek óriási szerepe van továbbá az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is. Erősíthetik az immunrendszert és segítenek a szív- és érrendszeri-, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása gyermekkorban is már igen hasznos, hiszen elősegíti, hogy az erek felnőttkorban is rugalmasak maradjanak – közölték finn kutatók. A szakemberek ajánlása szerint naponta 5-ször kellene zöldséget, vagy gyümölcsöt fogyasztani, hogy tegyünk az egészségünkért. Ha valaki így jár el, azzal csökkenheti a szívbetegség miatti halálesetek kockázatát.