Feljegyzések szólnak arról, hogy Petőfi Sándor már reggelire is képes volt gulyáslevest enni, de nagyon szerette a rostélyost sült hagymával, valamint a paprikás csirkét is – mondta a nézőknek Martin Imre vendéglős, aki a költő nevét viselő húsétellel kapcsolatban is szolgált részletekkel. „Petőfi nagyon szerette a marhapecsenyét, amelyet hagymás alapon húslével felengedve kedvelt.” Martin Imre a stúdióban paprikás csirkét és Jókai-bablevest készített. Ez utóbbiról hangsúlyozta, akkoriban Jókai egyszerű zöldséges bablevest evett, amibe zsenge füstölt malackörmöt tettek.
A Család-barát adása, amelyben további részletek tudhatók meg a reformkor gasztronómiájáról, hogy milyen különbségek fedezhetők fel az akkor és a ma használt alapanyagok és elkészítési technikák között, az alábbi linken nézhető újra.
A közmédia csatornái reformkori tematikus adásokkal idézik fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, a Duna rendhagyó filmes kínálatában március 19-ig a reformkor nagyjaihoz kapcsolódó alkotásokat is láthatnak.
A kiemelt kép illusztráció, forrás: Duna Tv/Főmenü