Életmód

Sokat tehetsz azért, hogy jobban érezd magad!

Sokáig, akár hónapokig is pusztíthat szervezetünkben a belső gyulladás, amelyet észre sem veszünk. Pedig ezek gyulladás krónikus betegségek melegágyai lehetnek. Számos tényező okozhatja.

A hízás, az átmulatott alkohollal fűszerezett éjszakák, a stressz vagy akár a rossz bélbaktériumok felszaporodása is okozhat a szervezetünkben krónikus gyulladást. Érezhetsz kipihenhetetlen fáradtságot, hullhat a hajad, lehetnek bőrkiütéseid. Ha úgy érzed belső gyulladásod lehet, mindenképpen keresd fel az orvosod, hogy kiderítsétek mi áll a háttérben.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Ugyanakkor te is sokat tehetsz azért, hogy jobban érezd magad. Elsőként is, érdemes abba hagyni a káros szokásokat. Igen, az éjszakai bulizást is és az alkohol fogyasztást is. Így máris sokat tettél a gyulladás visszaszorításáért. Ugyanakkor az életmódváltáshoz és a gyulladás csökkentéséhez az étrendeden is érdemes változtatnod – javasolja a Harvard Medical School.

Ugyanis táplálkozásunknak fontos szerepe van a gyulladások kialakulásában és a gyógyításában is. Ehetünk ugyanis olyasmit, amely a gyulladást serkentő bélbaktériumokat arra készteti, hogy elszaporodjanak a szervezetünkben. De olyat is ehetünk, amely azokat a bélbaktériumainkat támogatja, amelyek segítik az egészségünket.

A bélbaktériumainkat és ezáltal az immunrendszerünket is támogató ételek egyik csoportja a gyümölcsök és zöldségek. A gyümölcsök és főleg az élénk színű zöldségek sok antioxidánst és polifenolokat tartalmaznak. Ezek jótékonyan hatnak a bélflóránkra.

A diófélék és a magvak a következő élelmiszer csoport, amelyet javasolt beiktatni az étrendünkbe.Tanulmányok igazolják azt, hogy segítenek csökkenteni a gyulladás mértékét a szervezetben. Mindemellett csökkenti a alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az italok közül a kávé remekül hat a gyulladásokra a benne lévő polifenolok miatt. A kakaó is javasolt, amelyben a flavonolok gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A zöld tea gazdag mind a polifenolokban, mind az antioxidánsokban is gazdag, ezért érdemes gyakran ledönteni belőle egy-egy csészével.