Életmód

Ha nem akarsz idő előtt meghalni, gondold meg mit eszel!

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 15 országra kiterjedő hatalmas vizsgálat döbbenetes eredménnyel zárult. Kiderült, hogy többen halnak meg az egészségtelen táplálkozás, mint a dohányzás miatt. Ami lemarad a tányérunkról az az életünkbe kerülhet, valahogy így lehetne summázni az amerikai tanulmányt.

Az étrend javításával világszerte minden ötödik haláleset megelőzhető lenne. Kiderült, hogy az egészségtelen étrend következtében évente 11 millióval halnak meg többen, mint amennyien a dohányzás szövődményei miatt, írja a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

A vizsgálat legérdekesebb megállapítása az, hogy elsősorban nem is azzal ártunk az egészségünknek amit eszünk, hanem azzal, amiből nem eszünk eleget. A 195 ország adataink elemzéséből összesített eredmények részletezik az egészséges élelmiszerek hiányos fogyasztásából adódó lehetséges hatásokat a krónikus betegségekre és halálozására. Meghatározzák a táplálkozás és a fejlődés közötti kapcsolatot, és értékelik a táplálkozásból eredő betegségek terheit 1990-től 2017-ig.

( Fotó: illusztráció unsplash.com)

A kutatók hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe, hanem azzal, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Persze nyilvánvalóan károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, és olajos magvakat.

A fő étrend-kockázati tényezők a teljes kiőrlésű gabonák alacsony bevitele és a gyümölcsök alacsony fogyasztása.
Mindez nem csak a fejlett országokban igaz. Bár vannak régiónként eltérő táplálkozási szokások, világszerte szinte minden egészséges élelmiszer és tápanyag fogyasztása a szükségesnél kevesebb. A legnagyobb különbség a jelenlegi és az optimális bevitel között a diófélék és a magvak, a tej és a teljes kiőrlésű gabonák esetében volt megfigyelhető.
A nők halálozásában a teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony bevitele a vezető étrend-kockázati tényező. a férfiakéban a túlzott nátrium bevitel áll az első helyen.

Összefoglalva megállapították, hogy a rossz táplálkozási szokások számos krónikus betegséghez kapcsolódnak, és potenciálisan jelentős mértékben hozzájárulhatnak a halálozásához világszerte. Ez a megállapítás rámutat arra, hogy sürgősen szükség van összehangolt globális erőfeszítésekre az emberi étrend minőségének javítása érdekében.