Életmód

A balkon lehet a karcsúságod kulcsa?

Egy kutatás bizonyítja, hogy a szép, zöldre néző kilátással rendelkező otthonok lakói kevésbé éreznek ellenállhatatlan vágyat csoki nassolásra, cigarettázásra vagy arra, hogy felhajtsanak egy pohár italt.

A zöldekkel körülvett otthonok lakói kevésbé vannak kitéve negatív érzéseknek, így ritkábban hajlamosak az egészségtelen szokások kialakítására – állítja a plymouthi egyetem kutatása, amely a  Health and Place folyóiratban jelent meg. Ugyanis a természet közelsége javítja az általános jólétet.

A kutatásból jól látható, hogy már az is sokat segített a nassolás vagy a káros szokások ellen, ha az ablakból szép zöld területre esett a kilátás. „Az már régóta ismert, hogy az emberek jó közérzetét biztosítja a zöld környezet, a természet. Ám az új felfedezés, hogy kevésbé nassolnak és lesznek káros szenvedélyek rabjai azok, akik zöld környezetben élnek, új dimenziókat nyithat meg a kutatások tekintetében” – mondta Leanne Martin, az egyik kutató. A kutatás eredménye a jövőben közegészségügyi és környezetvédelmi programokra is kihathat.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A fizikai aktivitást is mérték a kutatók a vizsgálatban résztvevőknél. Azt tapasztalták, hogy nincs összefüggés a mozgás és a helytelen táplálkozás között. Vagyis aki zöldben él, de nem mozog rendszeresen, vagy túl sokat, akkor sem kezdett rossz szokásokba és nem nassolt többet, mint az, aki rendszeresen sportolt.

(Fotó: illusztráció pixabay.com)

A kutatók tovább vizsgálják a zöld környezet és a helytelen táplálkozás összefüggéseit. Azt is alaposan szemügyre veszik a jövőben, hogy miként vethetik be a zöld felületeket a városokban arra, hogy csökkentsék a dohányzást, alkoholfogyasztást és a nassolást, az ezáltal kialakult elhízást.