Környezetünk

Tévhitek és tudnivalók a kullancsokról

A kullancsok által terjesztett betegségekkel, megelőzésükkel és kezelésükkel kapcsolatban a Duna Család-barát című műsorának állandó szakértői rovatában Tausz István gyermekorvos mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Számos hiedelmet is eloszlatott, főként a kullancsok eltávolításáról, továbbá kiemelte a megelőzésben szerepet játszó oltássorozat fontosságát.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A tavasz kirándulásra csábíthat, ám nem árt pontosan tisztában lenni a természeteben ránk leselkedő „apró” veszélyforrásokkal. A kullancsok ugyanis több betegséget is terjeszthetnek. A gyermekorvos a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség – a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – kapcsán hangsúlyozta, míg előbbi antibiotikummal kezelhető, utóbbi nem. „A Lyme-kór a gyakoribb betegség. Jellemző tünete egy csípés után két-három héttel megjelenő kokárdaszerű, gyűrű alakú bőrpír, amely legalább öt centiméter átmérőjű” – fogalmazott Tausz István, kiemelve, az is előfordulhat, hogy a bőrpír nem szabályos gyűrű formájú, tapasztalható például az egyik fültől a másikig futó félkör alakú pír is.

Ez a betegség a klinikai tünetek megjelenése után gyógyszerrel kezelhető, nem úgy, mint a vírus okozta megbetegedés, amely ellen azonban létezik védőoltás. „Ez esetben a csípés után körülbelül egy hét múlva az agyvelő- és agyhártyagyulladás tünetei jelentkeznek, úgy mint magas láz, fejfájás, hányás, amely még más betegségek jele is lehet. Ám ha ezzel orvoshoz fordulunk, a szakember már tudja diagnosztizálni, ha nem egyszerű vírusfertőzés esete áll fenn” – mondta Tausz István, kiemelve, hogy ez ellen létezik védőoltás-sorozat, amely már egyéves kortól adható.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A gyermekorvos a kullancsok kiszedéséhez fűződő hiedelmekről is beszélt a stúdióban. „Ha kullancsot találunk magunkban, nem szabad sem olajjal, sem krémmel, vagy ecettel bekenni. A gyógyszertárakban kapható csipesz vagy kanál segítségével az óramutató járásával ellentétes irányba csavarva kell kihúzni. Akkor sincs baj, ha beletörik, az állat testét kell eltávolítani, a többi magától távozik”. Nézői kérdésre válaszolva a szakember a megelőzés fontosságát is hangsúlyozta: célszerű kirándulások alkalmával megfelelően öltözködni, a zoknit a nadrágra húzni és hosszú ujjú pólót, pulcsit viselni. Továbbá a természetjárás után fontos a test hajlatainak átvizsgálása, ha ugyanis fertőzött kullancsot találunk, és négy-hat órán belül kivesszük, nagy valószínűséggel megóvjuk magunkat a későbbi betegségektől.

A szakértővel készült teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán, ahol a korábbi adások is elérhetők 60 napig.

Család-barát – minden hétköznap 8:35-től, 9:25-től és 10:55-től a Dunán!