Életmód

Érdemes odafigyelni az ízületeinkre, mert meghálálják

Sok mindent tehetünk ízületeink egészségéért és érdemes is, hogy sokáig fájdalom nélkül szolgáljanak minket. Az odafigyelés nem olyan nehéz és bonyolult.

Az ízületein hálásak lesznek azért, ha rendszeresen gondoskodunk róluk. Az első, amit megtehetünk értük az, ha testsúlyunkat az ideális tartományban tartjuk. Minél több plusz súlyt cipelünk az nem csak a szívünknek és más szervünknek rossz, hanem az ízületeinknek is. Jól mutatja a terhelésüket az a példa, mely szerint minden leadott fél kilónyi testsúly minden egyes lépésnél 2 kg-mal csökkenti a térdízületet terhelő erőt. Mindazonáltal a testünket terhelő felesleges testzsír, különösen a has környékén minden kopásos ízületi gyulladást tünetét súlyosbítja.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Fontos a mozgás is, és tévhit az, hogy a testmozgás súlyosbítja az ízületi fájdalmakat. Az ízületek körüli izmok erősítése nélkülözhetetlen, főleg akkor, ha már gond van az ízületekkel. Ugyanis csökkenthetik az ízületekre nehezedő nyomást. A legjobb mozgásforma a guggolás és az előre és oldalra kilépés, majd vissza. A könnyű súlyzós gyakorlatok is sokat segíthetnek. A kardió edzés is jó választás, de a jóga is hatásos. De a legfontosabb az, hogy változatosan mozogjunk. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne nyújtsuk túl az izületeinket, mert azzal inkább ártunk, mint használunk – figyelmeztetett Giles Stafford ortopédorvos, aki a The Guardiannek nyilatkozott.

Az étkezésünkkel is támogathatjuk ízületeink egészségét. A mediterrán stílusú étrend sokat javíthat az ízületeinken. Ez gazdag például olíva- vagy repceolajban. Jellemzője a sok gyümölcs, zöldség, diófélék és magvak. Mivel az omega-3 gyulladásgátló, ezért javasolt egy-két alkalommal halat is enni hetente. A csontok egészsége szempontjából fontos a D-vitamin is, erre is érdemes odafigyelni.

A helyes testtartás is hozzá járul ízületeink védelméhez. Érdemes a rossz szokásokat és testtartást kiküszöbölni. Mindezen túl a megfelelő és kényelmes cipő viselése is fontos.