Sokan azt vallják, hogy mivel a tojás koleszterinben gazdag élelmiszer, ezért megemelheti a vér koleszterinszintjét, ezáltal növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez azonban azért tévhit, mert a táplálkozással bevitt koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét annyira, mint maga az étel zsírtartalma, illetve a zsiradék típusa. Így, ha csak nem hatalmas mennyiségű olajban vagy zsírban főzzük meg a reggeli rántottánkat a tojástól nem kell félnünk.
A szakértők olyannyira javasolják a tojás fogyasztását az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, hogy akár heti 10-12 tojás mennyiséget is ajánljanak. Ami azért, ha belegondolunk nem is olyan sok. De vajon mit tartalmaz a tojás, hogy annyira ajánlják a táplálkozás szakértők és dietetikusok?
Nem meglepő, hogy a tojás csodálatosan egészséges, hiszen a tojás valójában egy petesejt, vagyis a fehérje és a tojássárgája, a lehetséges zigóta számára fontos tápanyagok raktáraként működik.
Egy átlagos tyúktojás olyan kulcsfontosságú tápanyagokban és vitaminokban gazdag, mint az A- és D-vitamin, a B12-vitamin, folsav, szelén, a niacin (B3-vitamin), jód, cink és magnézium. Ezek a vitaminok olyan krónikus állapotok megelőzésénél játszanak nagy szerepet, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képességek csökkenése, mind az Alzheimer-kór, és sok születési rendellenesség, köztük a Down-kór kialakulása is. Utóbbi miatt is szoktak úgy utalni a tojásra, hogy olyan egészséges, mint az anyatej, és ezért is nagyon fontos, hogy a terhesség idején a kismamák gyakran fogyasszák.
A tojássárgájában pedig nagy mennyiségben megtalálható lutein és zeaxantin karotinoid, bizonyítottan csökkentik az időskori makula degeneráció kockázatát, amely súlyos esetekben akár vaksághoz is vezethet. Egy tanulmány során, olyan embereket vizsgáltak a kutatók, akik 12 héten át ettek napi szinten tojást. A 12 hét előtti és a későbbi szem vizsgálatuk magáért beszélt. A vizsgált személyek vérének zeaxantin szintje megnőtt, ezáltal pedig megnőtt a makuláris pigment optikai sűrűsége, mely megakadályozza, hogy valaha is kialakulhasson náluk makula degeneráció.
Ezenkívül a tojás kiváló fehérje forrás. A fehérjékről pedig tudjuk, hogy fokozzák a jóllakottságérzést. Azért is ajánlják a főtt tojás fogyasztását fogyókúrázóknak, mert egy kutatás szerint, akik reggelire elfogyasztanak két tojást ezzel elősegíthetik a jóllakottságérzés kialakulását és alacsonyabb lesz a napi energiabevitelük.