Pácolt és füstölt húsokat feltétlenül óvatosan fogyasszunk, pláne, ha nincs hozzászokva a gyomrunk, de a legjobb, ha a száraz, sovány húsokat részesítjük előnyben. A pácolás során ugyanis rengeteg káros anyag szívódhat fel a húsba, főként a nitrites páclevekből.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Figyeljünk oda, hogyan készítjük el az ételeket, ne rántsuk feltétlenül, és ne is bő zsiradékban süssünk, helyette inkább pároljuk, vagy tegyük be a sütőzacskóba, illetve készítsük el roston.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Ilyenkor sok zöldség és tojás kerül az asztalra, fogyasszunk belőlük bőven! Desszertnek pedig kínáljunk gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű lisztből készült süteményt, s használjuk bátran a tejet, a túrót és a kevésbé zsíros tejszínt, vajat is. A zsíros, nehéz ételek minden szervezetet megterhelnek, de főként azokét, akik valamiféle anyagcsere-, tápcsatorna-betegség miatt különösen érzékenyek, s amúgy különleges étrendre lenne szükségük.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Ne feledkezzünk meg krónikus betegségeinkről az ünnepek idején sem! Minden étel kicserélhető vagy elkészíthető diétás változatban is, glutén- vagy tejmentesen, illetve csökkentett szénhidráttartalommal. Amit még kifejezetten ajánlanak dietetikusok, az a dió és a mák, mindkettőnek magas a rost- és a kalciumtartalma. Töltsük őket bátran bejglibe, kiflibe.




