Mielőtt belefeledkeznénk az élettani hatások boncolgatásába, lássuk, hogy tulajdonképpen mi is az a szénhidrát, és hogyan kategorizálható. Ahogy már a neve is jelzi, a szénhidrát szénből és vízből (hidrogén és oxigén) áll, és léteznek egyszerű és összetett változatai is. Az előbbieket hétköznapi nevükön cukroknak nevezzük, és legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy édesek. Ebbe a csoportba tartozik a glükóz és a fruktóz is. Az élelmiszeriparban leginkább ezek fordulnak elő, hiszen valamennyi finomított termék hordozza magában az egyszerűsített verziót.
Az összetett szénhidrátok legismertebb képviselője a keményítő. Idesorolhatjuk a cellulózt is, mely a rostok alkotóeleme, és néhány fogyókúrás diéta szívesen ajánlja, mivel a gyomorban vízzel keveredve megduzzad, így hozva létre a telítettségérzetet. Összetettebb a kémiai felépítésük, ezáltal az emésztésük is több időt vesz igénybe, és lassabban bomlanak le egyszerű cukrokra. Valamennyi zöldségben és gyümölcsben ilyen szénhidrátok találhatóak, természetes formában ehhez juthatunk hozzá.
Tény vagy hiedelem?
Számtalan kéretlen tanácsot kaptunk már mindannyian, amikor jóízűen fogyasztottunk egy olyan ételt, melynek magas a szénhidráttartalma. De nem árt utánanézni, hogy a legtöbb tanácsnak vagy intelemnek van-e tényleges alapja.
Először is, nem akkor vagyunk egészségesek, ha nem eszük szénhidrátot! Bármely dietetikus megmondja, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésnek igenis része a szénhidrát.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)
A jótanács csupán annyi, hogy ne az egyszerű szénhidrátokból fogyasszunk sokat, hanem bátran iktassuk be a teljes kiőrlésű liszteket, kenyereket, a durumlisztet, tehát az összetett verziót.
Szintén gyakran hallani, hogy a cukorstop jót tesz az egészségnek. Valójában ez sem igaz, hiszen a cukor agyunk egyik fő tápláléka.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)
Ahhoz, hogy agyunk megfelelően tudjon működni, folyamatosan glükózt vesz fel a vérből. Ha a cukrot megvonjuk magunktól, akkor dekoncentráltságot tapasztalhatunk, és kimerültnek érezhetjük magunkat, ráadásul az is megfigyelhető, hogy gyakrabban lesz rosszkedvünk. Nem véletlen, hogy a csokit a boldogság forrásának is nevezik. Nemcsak azért lesz tőle jobb a kedvünk, mert finom, hanem mert biológiailag hozzájárul a kiegyensúlyozottságunkhoz.
Enni vagy nem enni?
Bátran kijelenthetjük, hogy a szénhidrátot enni és nem temetni kell. Nagymamáink idejében, amikor még senki sem számolgatta a kalóriákat, szegény szénhidrátnak sem volt ennyi ellensége. Mára az élelmiszeripar okozta változások miatt több egyszerű szénhidrátot fogyasztunk.
Az egyetlen tanács tehát, amit érdemes megfogadni, hogy mértékletességet kell tartani. A reggeli kávéba nyugodtan tehetünk egy kiskanál cukrot, sőt ebéd után egy szelet süti is megengedett, ha emellett egészségesen és legfőképpen változatosan étkezik az ember. Törekedjünk arra, hogy minél több zöldségből és gyümölcsből tevődjön össze a szénhidrátforrásunk.

(Fotó: illusztráció pexels.com)
A szénhidrát az egyik alapvető energiaforrás, mely biztosítja testünknek a kellő muníciót ahhoz, hogy bírjuk a stresszes hétköznapokat. Az étrendből való kiirtása egyrészt nagyon nehéz, másrészt nem is egészséges, hiszen bizonyos mennyiségre a szervezetünknek egyszerűen szüksége van.