Környezetünk

Földiekkel játszó égi tünemények jelennek meg május közepétől az égbolton

Egyre rövidebb éjjelek, holdsarlók és együttállások jellemzik az időszakot, s a nyári Tejút látványa is egyre szebb.  Érdemes az eget kémlelni, május közepétől több égi tüneményben is gyönyörködhetünk.

A Tejútrendszer csillagainak fénye világítja meg az égboltot a Rogalin Tájvédelmi Parkból nézve (Fotó: MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk)

Egyre szebb a Tejút látványa

Nagy léptekkel közeledik a nyár, s ezzel alig marad már sötét időszak az éjszakában. Ha szép Tejutat szeretnénk megfigyelni, akkor éjfél után (a Hold jelenlétét figyelembe véve) 1–2 óra tájban láthatjuk igazán. A hónap közepén hajnal fél 3-kor, a hónap végén már 2-kor vége a csillagászati sötétségnek, így nem túl hosszú ideig csodálhatjuk galaxisunk ragyogó szalagját, 25-ét követően pedig a holdfény is megzavarja a látványt. Érdemes kihasználni ezeket az időszakokat, ha kedvező az időjárás – hívja fel a figyelmet a National Geographic. 

Holdsarló–Jupiter együttállás május 17-én hajnalban

A Jupiter a veszprémi Szent László-templom tornyának keresztje és a Hold között. Tizenkét év után 2011-ben látszott a legfényesebben a Jupiter. A Naprendszer legnagyobb bolygója legközelebb idén lesz ilyen ragyogó (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Öt fok távolság választja el egymástól a két égitestet a pirkadó égen. A Jupiter ugyan meglehetősen fényes és a Hold is 7,3 százalékos megvilágítású, ám ennek ellenére sem lesz könnyű a megfigyelés, mivel hamar világosodik már. A megfigyelést az égitestek felkelte utánra kell időzíteni (a Hold keleten 3:50, Budapesten 4:00, nyugaton 4:10, a Jupiter 5–6 perccel követi), de sokat ne várjunk, mert nagyon gyorsan világosodik az ég alja.

Hold–Vénusz együttállás május 23-án

A Vénusz, népi nevén Esthajnalcsillag látható a növekvő Hold sarlója alatt az éjszakai égbolton Katmandu felett. A két égitest nagyon ritkán látható egymáshoz ilyen közelségben. A Vénusz a harmadik legfényesebb égitest az égbolton a Nap és a Hold után (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

Az esti órákat ez a kettős uralja majd, mintegy 3 fokos közelségben jár a két égitest, melyek látványát egészen éjfélig élvezhetjük. A Hold megvilágítása 16,5 százalékos, vagyis nem lesz még igazán zavaróan fényes sem. A Hold alatt lesz a Vénusz, felette pedig az Ikrek két fényes csillagát, a Castort és a Polluxot figyelhetjük meg.

Jászol-halmaz, Hold és Mars hármas együttállása május 24-én

A 24,5 százalékos megvilágítású Hold alatt 3,5 fokra a Mars, tőle balra 5,5 fokra pedig a Jászol-halmaz látszik, ám érdemes megvárni, míg besötétedik, ha szeretnénk megfigyelni, fotózni a triót.