Gyereknevelés

Epres Panni környezetbarát megoldásokra tanítja a gyermekeit

Több mint tíz éve gyűjti össze a veszélyes hulladéknak minősülő sütőolajat Epres Panni, aki azóta az akció fő szószólója lett. A manöken a Ridikül vendégeként arról is mesélt, hogyan neveli környezettudatos szemléletmódra gyermekeit.

Forrás: MTVA/Ridikül  (Fotó: Tőke Béla)

Egy liter olaj százezer liter vizet szennyez meg, ennek ellenére még mindig sok háztartásban kerül a lefolyóba a használt sütőolaj. Epres Panni manöken 2011-ben határozta el, hogy változtat korábbi gyakorlatán, és tudatosan kezdi gyűjteni a főzés során felhasznált étolajat. A Duna Ridikül című műsorában emlékezett vissza arra a pillanatra, amikor döntésre jutott, és égi jelnek vette, hogy ezzel egyidőben egy országos környezetvédelmi akció is elindult.

Családanyaként heti szinten okozott nehézséget nekem a főzés után megmaradt sütőolaj kezelése. Környezetbarát megoldást kerestem, hiszen ahogy nem szoktam szemetelni az utcán, úgy a vizeinket sem akartam szennyezni. Emlékszem, egy tévéműsorban értesültem róla, hogy a Magyar Olajipari Vállalat elindított egy gyűjtőakciót, és már másnap csatlakoztam is. Azóta az életmódunk részéve vált, hogy leadjuk a használt étolajat” – fedte fel a szemléletváltás okát Epres Panni a Ridikül vendégeként.

A Duna műsorában arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy példát mutasson gyermekeinek, és abban bízik, hogy ha felnőttként saját háztartásba kerülnek, akkor ők is környezettudatos módon élnek majd.

A divatipar környezetszennyezése is frusztrál. A kezdetektől odafigyelek arra, hogy ha a gyerekek kinövik a ruháikat, akkor selejtezzünk, és adjuk tovább őket másoknak, akik tudják még használni. A legidősebb unokaöcsém már 23 éves, róla több szettet is örökölt a fiam. Nekem jó érzés, amikor Mór ruháját meglátom egy kisebb fiún az uszodában, vagy ha a nővérem szívesen viseli az általam már nem hordott darabot. Évente kétszer gardróbcserét is szoktunk tartani a barátnőkkel” – tette hozzá Epres Panni.

Modellként nemcsak a textilipart ismeri jól, hanem a különböző országok környezettudatos életvitelét is megtapasztalhatta. A munkája miatt több helyen is élt már hosszabb vagy rövidebb ideig, és szerinte Magyarország az olyan országok közé tartozik, ahol a lakosság nyitott a környezettudatos életmódra, a vállalatok és az egyének is csökkenteni igyekeznek ökológiai lábnyomukat.

A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken, ahol 60 napig elérhetők a Ridikül korábbi adásai is.

Ridikül – hétköznap 16:05-től a Dunán.