Környezetünk

Egy Disney-mese tönkretette az osztrák falucska lakóinak nyugalmát

Az osztrák Hallstatt városa állítólag lezárta híres tóparti kilátóját, miután a települést elözönlötték a nemkívánatos turisták.

Alexander Scheutz polgármester szerint az általában csendes, 750 állandó lakosú falut naponta további 7000 látogató lepi el, akik szelfit akarnak készíteni a Hallstatt-tónál a Dachstein-hegységgel a háttérben, amely állítólag a kasszasikerű Disney-film, a Jégvarázs helyszínét ihlette. A természeti szépségéről híres város 1997-ben az Unesco világörökség részévé vált.

Scheutz elárulta, hogy a megnövekedett turistaforgalom miatt Hallstatt lakói csak azt szeretnék, hogy kisvárosuk visszakapja azt a csendet és nyugalmat, amilyen a 2013-as film előtt volt.

A turizmus megfékezésére a polgármester egy fából készült paravánnal próbálta eltakarni a lélegzetelállító látványt, a lakosok azonban megvétózták a tervet.

Mivel kivitelezhető ötlet egyelőre nincs arra, hogyan lehetne megfékezni a turizmust, ezért Hallstatt városának lakói csupán kérni tudják az odalátogató turistákat, hogy igyekezzenek hangoskodás és a helyiek zavarása nélkül élvezni a nem mindennapi kilátást.