Kultúra

Különleges Madame Tussauds-kiállítás nyílt Budapesten

Több világváros után május 25-én Budapesten, a Palazzo Dorottyában is megnyílik a Madame Tussauds-kiállítás 51 élethű magyar és külföldi viaszfigurával.

A 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka hazai sajtópremierjén Chris Scurrah, a franchise jogtulajdonos Merlin Attractions Operations Ltd. képviselője felidézte, hogy a Merlin a világ egyik legnagyobb szolgáltatója, évente 67 millió látogatót vonz olyan attrakcióival, mint a Legoland, a London Eye, a Sea Life és a Madame Tussauds-panoptikum – fogalmazott.

Mint kiemelte, a Madame Tussauds Budapest az első egyedileg fejlesztett és újonnan épített franchise helyi partnerekkel.

Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete úgy fogalmazott, hogy nemcsak a világhírű kiállítás terjeszkedését ünnepelik, hanem Budapest gazdag kulturális örökségét és vibráló szellemiségét is.

A nagykövet kiemelte, hogy nagyszerű brit márka veti meg lábát Magyarországon, és jelenleg ez az egyetlen Madame Tussauds-panoptikum Közép-Európában.

Kreinbacher József, a Madame Tussauds Budapest tulajdonosa Pablo Picassót idézve azt mondta: „Minden, ami elképzelhető, az valósággá válik, és minden, amit az emberi képzelet el tud képzelni, az megvalósítható”.

A szervezők közleménye szerint

a világ 24. Madame Tussauds-produkciója 51 élethű figurát és a hozzájuk tartozó installációkat hozza el a közönségnek.

Az attrakcióban 17 magyar vonatkozású híreséggel találkozhatnak a látogatók, ezek kizárólag a budapesti produkció számára készültek a Madame Tussauds London melletti műhelyében. A dokumentum felidézi, hogy a tervezési szakaszban megkérdezték a közönséget, hogy kikre lenne kíváncsi a leginkább.

A tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. A látogatók átsétálhatnak a Budai Váralagúton, sztárokkal találkozhatnak a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán, és elmerülhetnek a gyógyfürdők különleges világban is.

Magyar és külföldi személyiségek is helyet kaptak a budapesti Madame Tussauds-kiállításon: többek között Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István és Zámbó Jimmy, valamint Ferenc pápa, a néhai II. Erzsébet királynő, Beyoncé, Sandra Bullock, George Clooney, Tom Cruise, Penélope Cruz, Hszi Csin-Ping, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr., Lady Gaga, Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Steven Spielberg és Donald Trump viaszszobra látható. Kizárólag Budapesten találkozhat a nagyközönség Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű szobraival – emelték ki a szervezők.

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya viaszszobrát is bemutatták a budapesti Madame Tussauds-kiállítás sajtóbemutatóján a Palazzo Dorottyában.

A panoptikumban megjelenik Ferenc pápa viaszszobra is, aki nemrég járt Magyarországon.

A kiállítás kihagyhatatlan személye II. Erzsébet brit királynő, aki hetven évig és 214 napig uralkodott Nagy-Britanniában, ezzel pedig ő volt az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója.

A legnépszerűbb sztárok között sorakozik fel Bruce Willis amerikai színész, a Die Hard-filmek ikonikus alakjának viaszszobra.

Az alkotók a magyar sztárt, Zámbó Jimmyt is megformálták, akinek viaszszobrával testvérei, Zámbó Tihamér és Zámbó Árpád is fotózkodtak a kiállítás sajtóbemutatóján.

A közös fotót kérők sorába Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő is beállt, akit saját viaszszobra mellett örökítettek meg.

A hollywoodi sztárok szobrai között sorakozik fel Tom Hanks amerikai színész élethű mása is.

A krimirajongók kedvence, Columbo hadnagy viaszszobra is megtekinthető a kiállításon. A népszerű nyomozó alakját 1971 és 2003 között Peter Falk Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész formálta meg.

Tom Cruise amerikai színész viaszszobrát nem is lehetne máshogy megformálni, mint motoron ülve, hiszen a többszörös Golden Globe-díjas színész a filmvásznon nyújtott tehetsége mellett arról vált híressé, hogy nincs az a mutatvány, amit szívesen átengedne egy dublőrnek. A forgatások során Cruise szenvedett már boka- és bordatörést is, de ennek ellenére sincs az a hajmeresztő mutatvány, aminek a megvalósításáról lemondana.

Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb alakja. Petőfi a nép nyelvét emelte be a magyar költészetbe, közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez, a formai tökélynél fontosabbnak tartotta mondandójának, gondolatainak hiteles megfogalmazását. Viaszszobra nem hiányozhat.

Mátyás király, aki a legigazságosabb magyar uralkodóként, népmesei hősként vonult be a történelmükbe. Nemcsak a törökök ellen viselt sikeres háborúkat, de Bécset is elfoglalta. Uralkodása volt az utolsó időszak, amikor a középkori Magyar Királyság nagyhatalomként funkcionált.