Környezetünk

Csodájára járnak a zongorarajongó 80 esztendős elefántnak

Minden alkalommal elbűvölten hallgatja a thaiföldi Elephants World rezervátumában élő idős elefánt, amikor gondozója klasszikus műveket játszik neki a zongorán. A 80 esztendős Ampan egyik szemére teljesen vak, a másikkal is csak alig lát, így sokkal jobban odafigyel a hangokra, s láthatóan imádja a kellemes dallamokat.

Az idős állat nemcsak zenei ízlése, de kora miatt is különlegesnek számít, ugyanis több mint tíz évvel meghaladta fajtársai átlagos életkorát – hangzott el az M1 Hírek plusz című műsorában.

A rezervátum dolgozója elmondta, hogy nemcsak Ampan, hanem a többi elefánt is szereti a zongorajátékot, s kedvenceik közé tartozik Beethoven, Ravel, Chopin és Debussy, így gyakran csendülnek fel műveik a Kancsanaburi tartományban elterülő elefántközpontban.

A gyönyörű környezetben elterülő rezervátumot egyébként 2008-ban alapította meg egy állatorvos és felesége azzal a céllal, hogy gondoskodjanak az idős, illetve a hosszú éveken át dolgoztatott, legyengült elefántokról, melyeket sokszor sorsára hagynak egykori tulajdonosaik.

Az Elephants World teljesen önállóan működik, és mostanra az egyik legismertebb és legnevesebb ilyen szervezet, ahová folyamatosan érkeznek önkéntesek a világ minden tájáról, és jelenleg is több mint harminc állatról gondoskodnak.