Kultúra

Az utolsó nagy komikák egyikére, Lorán Lenkére emlékezünk

Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész 2017. augusztus 27-én, 91 éves korában hunyt el. A mindig vidám és páratlan humorú színésznő hatalmas és pótolhatatlan űrt hagyott maga után a vígjáték és a kabaré műfajában.

Lorán Lenke 1927. május 1-én született Győrben. A balettiskola után Makay Margit stúdióját végezte el. Tizenhat évesen, 1943-ban szerződött először színházhoz: 1943-ban lett a Fővárosi Operettszínház tagja.

1945 és 1966 között fellépett a Művész Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában, a Petőfi Színházban. 1966-tól lett a Vidám Színpad tagja, 1998-tól Mikroszkóp Színpadhoz kötötte a szerződése.

Lorán Lenke, a Vidám Színpad művésze 1951-ben (Fotó: MTI/Magyar Fotó)

Számos vígjátéki szerepe mellett komolyabb karakterek megformálásában is maradandót alkotott

Kirobbanó temperamentumú, jó humorú, kiváló komika volt, aki az erőteljesebb eszközöket is szívesen alkalmazta. Számos vígjátéki szerepe mellett komolyabb karakterek megformálásában is maradandót alkotott.

Fontosabb szerepei voltak: Peacockné (Brecht–Weil: Koldusopera), Roticsné (Molnár Ferenc: Üvegcipő), Koltayné (Gábor Andor: Dollárpapa), Miss Finigale (Aszlányi–Karinthy: A hét pofon), Pletyus (Maugham–Nádas–Szenes: Imádok férjhez menni), titkárnő (Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság), Pemeténé (Lakatos László: Vágyom egy ágy után).

Több filmben és tévéjátékban is szerepelt, úgy mint a Civil a pályán, az Állami áruház, a Mese a 12 találatról, a Felfelé a lejtőn, a Házasságból elégséges, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? és a Csárdáskirálynő.

Lorán Lenke és Pagonyi János a Tavaszi keringő című zenés vígjátékban (Fotó: MTI/Horváth Tamás)

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették

Munkásságáért 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2007-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját.

2010-ben lett érdemes művész, ugyanebben az évben Marton Frigyes-díjjal jutalmazták, 2015-ben kiváló művésszé választották. 2005-ben az Új Színház örökös tagjainak sorába fogadta, a Halhatatlanok Társulatának szintén örökös tagja.

Lorán Lenke a Köztünk maradjon című operettben 1958-ban (Fotó: MTI/Keleti Éva)

Lorán Lenke kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy leginkább komikaként tud kiteljesedni, ebben lett kiváló és évtizedeken át megunhatatlan.

Mindig fáradhatatlan volt, energiával és derűvel, szüntelen játékkedvvel teli. Hangereje is töretlen maradt, megőrizte jellegzetes rekedtes hangszínét, tiszta artikulációját, miközben kedélye, mosolya, szemének hamiskás csillogása is a régi maradt.

Lorán Lenke és Csákányi László a Justitia kombinéban című vígjátékban 1989-ben (Fotó: MTI/Földi Imre)

Legendás színészházasságok közé tartozott Kozák Lászlóval való kapcsolata

Példaszerű volt az is, hogy a pályán eltöltött több évtized alatt soha jelentősebb konfliktusa nem volt sem főnökeivel, sem kollégáival.

Fél évszázadon keresztül éltek boldog házasságban Kozák Lászlóval, a Vígszínház kitűnő művészével, frigyük a legendás színészházasságok közé tartozott. Kozák László 1997-ben hunyt el.

A színésznő 2017 elején átesett egy tervezett műtéten, de már nem nyerte vissza erejét. 2017. augusztus 27-én egy szeretetotthonban hunyt el.

Lorán Lenke a Mikroszkóp Színpadon 2002-ben (Fotó: MTI/Sándor Katalin)

Legendás, nagy időkben volt a Vidám Színpad tagja, együtt nevettetett Alfonzóval, Kabos Lászlóval, Kibédi Ervinnel, Kazal Lászlóval. Néhány éve azt nyilatkozta, a születésnapjait ő már nem ünnepli, hanem tudomásul veszi, egyébként pedig egyáltalán nem érzi magát öregnek, ugyanolyan játékos kislány maradt, mint tizenéves korában.

Kiemelt kép: MTVA