Kultúra

Vásáry Tamás élete egyik legnagyobb ajándéka, hogy ismerhette Kodály Zoltánt

A Magyar Szent István Renddel kitüntetett karmester élete egyik legnagyobb ajándékának tartja, hogy ismerhette Kodály Zoltánt, és útravalót kaphatott tőle az élethez. A 90. születésnapja alkalmából vasárnap nagyszabású ünnepi hangversenyre készülő művész a tanítás részleteit is megosztotta a Librettó nézőivel.

Gyerekkora óta lenyűgözte a klasszikus zene, egy-egy dal, zenemű szépsége már akkor is képes volt könnyeket csalni szemébe – mondta Vásáry Tamás az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában. Ezek közé tartozik Beethoven 9. szimfóniája is. Ezt a remekművet vezényli majd a Kossuth-díjas karmester a 90. születésnapjának tiszteletére rendezett vasárnap esti koncerten a Zeneakadémián.

A jeles esemény apropójából a Librettóban felidézte élete fontos tanítómesterét, Kodály Zoltánt. Egykori tanársegédjeként így emlékszik a háromszoros Kossuth-díjas, valamint kiváló művész címmel kitüntetett magyar zeneszerzőre: „Emberséget kaptam tőle útravalóul. Kodály Zoltán élete minden pillanatát értékesen használta ki. Ügyelt arra, hogy mindig a maximumot hozza ki magából. Ez nekünk, növendékeinek nagy tanítás volt.”

A Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Dohnányi Ernõ-díjjal idén kitüntetett Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoramûvész, karmester, a Nemzet Mûvésze, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli fõzeneigazgatója budapesti otthonában 2020. november 24-én. MTI/Cseke Csilla

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei nagyszabású hangversenyen köszöntik szeptember 3-án a Magyar Szent István Renddel, a Nemzet Művésze címmel és a közmédia Dohnányi Ernő-díjával kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert. A koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere vezényel.

A Bartók Rádióban élőben követhető vasárnap 19:30-tól, az M5 kulturális csatorna 21 órától tűzi műsorára.

Budapest, 2023. szeptember 1. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoramûvész, karmester a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott zenekari próbán 2023. szeptember 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt