Kultúra

Anna hercegnőnek megtiszteltetés volt elkísérni édesanyját az utolsó útján – egy éve hunyt el II. Erzsébet királynő

2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet brit királynő. Uralkodásának több mint hét évtizedében felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra. Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az érdeklődők.
II. Erzsébet volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster-apátságban királlyá koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

III. Károly brit király édesanyja, II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsójánál előtte Andrew Parker királyi főkamarás (Fotó: MTI/AP/Pool/PA/Joe Giddens)

Noha a 96 éves királynő már régóta gyengélkedett, mégis meglepetésként ért mindenkit, hogy orvosai halála előtt egy nappal közleményt adtak ki: a skóciai Balmoral kastélyában ápolják és aggódnak az egészségéért. A helyzet súlyosságát mégis sejtetni engedte, hogy II. Erzsébet a hagyományokkal ellentétben két nappal korábban ebben a kastélyban fogadta a leköszönő miniszterelnököt, Boris Johnsont, és itt nevezte ki az új kormányfőt, Liz Trusst is, valamint az a hír, miszerint Károly herceg és Vilmos herceg is Balmoralba utazott.

II. Erzsébet királynő halálhírét az udvar közleménye alapján, az előre kidolgozott protokollnak megfelelően a Press Association közszolgálati brit hírügynökség tette közzé 2022. szeptember 8-án, nem sokkal este 7 óra előtt. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 74 esztendős III. Károly a brit uralkodó. A királynő mellett utolsó óráiban, lánya, Anna hercegnő volt. Az uralkodó délután 3 óra 10 perckor hunyt el, halálának okaként idős korát jelölték meg.

„Szerencsés voltam, hogy drága édesanyámmal tölthettem életének utolsó 24 óráját. Megtiszteltetés és kiváltság volt elkísérni őt utolsó útján. Tanújának lenni annak a szeretetnek és tiszteletnek, amelyet oly sokan mutattak felé, egyszerre volt alázatos és felemelő. Mindannyian osztozni fogunk az egyedülálló emlékeinkben.”

– írta Anna hercegnő.

Erzsébet királynő és Anna hercegnő (Fotó: Tim Graham Photo Library/Getty Images)

Temetését szeptember 19-én tartották Londonban. A négy napra a Westminster Hallban felravatalozott koporsó előtt félmillióan rótták le tiszteletüket. A Westminster-apátságban tartott búcsúceremónián pedig a gyászoló családon kívül kétezer meghívott vendég vett részt. Jelen volt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, míg Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte.

II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsója a Szent György-kápolnában (Fotó: MTI/AP/Pool/PA/Joe Giddens)

Az apátságban valamivel több mint egyórás szertartással vettek búcsút a néhai uralkodótól, akit Windsorban néhai férje, Fülöp edinburgh-i herceg mellett, a Szent György-emlékkápolnában helyeztek örök nyugalomra.

II. Erzsébet királynő, a történelmi változások uralkodója

II. Erzsébet 1926. április 21-én, Erzsébet Alexandra Mária néven látta meg a napvilágot Londonban. Szülei nem uralkodónak nevelték. 1936-ban váratlanul lett a brit trón várományosa, miután nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról.

A koronázási ékszereket viselő II. Erzsébet brit királynő, koronázásának napján a Buckingham-palota tróntermében (Fotó: MTI/CP)

Első tengeren túli útja 1947-ben volt, amikor is elkísérte szüleit Dél-Afrikába. A látogatás során rádióüzenetben szólt a Nemzetközösség lakóihoz. Többek között azt mondta:

„Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem.”

A második világháborúban a brit hadseregben szolgált sofőrként és szerelőként, a hadnagyi rangig emelkedett.

Erzsébet ugyanebben az évben kötött házasságot a nála öt évvel idősebb Mountbatten Fülöppel, Görögország és Dánia hercegével, aki akkor a brit tengerészetnél szolgált tiszti rangban. Négy gyermekük közül az első, Károly egy évvel később született.

1947 júliusában, eljegyzésük napján készült felvétel II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp hercegről (Fotó: MTI)

Apja, VI. György 1952-ben bekövetkezett halálának híre Kenyában érte Erzsébetet, aki egy hírnevében és hatalmában megtépázott birodalmat örökölt. A korona alig néhány év leforgása alatt jelentős tengeren túli gyarmatokat veszített el, az uralkodóház megítélését botrányok árnyékolták be. Az Erzsébet koronázását kísérő ceremónia fénye azonban mindezt elhomályosította. A westminsteri apátságban 1953. június 2-án tartott ceremónia volt az első koronázási ünnepség, amelyet élőben közvetített a televízió.

A brit monarchia II. Erzsébet több mint hetvenéves uralkodása alatt is sokat változott, de a királynő iránt tanúsított általános tisztelet jottányit sem csökkent az évtizedek alatt. Sőt, a Nemzetközösség 45 országába tett gyakori látogatásainak köszönhetően évről évre nőtt.

II. Erzsébet angol királynő (Fotó: MTI/EPA/II. Erzsébet királynő/Mary McCartney)

Erzsébet trónra lépése idején Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Az azóta eltelt hetven év során a királynő további 14 miniszterelnök-jelöltet bízott meg a kormányalakítással, és 13 amerikai elnököt fogadott a rezidenciáján. Uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom átalakulása, és szilárdult meg a Brit Nemzetközösség.

Tavaly februárban ünnepelte trónra kerülésének hetvenedik érfordulóját. Ezzel brit uralkodók közül ő ült a leghosszabb ideig a trónon, és ő a leghosszabb kort megélt uralkodó a világon. II. Erzsébet 15 ország államfője volt: az Egyesült Királyság mellett Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Jamaica, Antigua és Barbuda, a Bahamák, Belize, Grenada, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Saint Kitts, Santa Lucia, Saint Vincent és Tuvalu uralkodója.

(Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)