Gyereknevelés

Kezdődik a tanév és vele együtt érkeznek a betegségek is

Még nem késő! Készítsük fel a kisgyermekek immunrendszerét a közelgő nagy kihívásra, a bölcsőde-, óvoda- vagy iskolakezdésre. A nyári tartalékok ilyenkor percek alatt semmivé lesznek, s pár héten belül garantáltan jönnek a csöpögő orrok és tüsszögő szájak!

Az évkezdéskor sok gyermek zsúfolódik össze újra zárt helyiségben, törvényszerű, hogy ilyenkor elindulnak a fertőzések, jellemzően a felsőlégútiak, kettőt pislantunk, s már tüsszögnek, folyik az orruk. Így előzzük meg a betegségeket:

1. Ha azt látjuk, lappang valami a gyermekben, álmos, fáradékony, levert, és gyanús, hogy pár nap múlva beteg lesz, akkor ne vigyük közösségbe! Neki is jobb lesz, és a többieknek is, nem gyűrűzik tovább a fertőzés a közösségben. Közös felelősségünk, vigyázzunk ne csak a saját, de mások gyermekeire is!

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

2. Készítsük fel a kicsik immunrendszerét, próbáljuk tömni őket nyers zöldséggel, gyümölccsel, de ha nem megy, kezdhetjük adni nekik akár már augusztus végétől a C-vitamint cseppek formájában. De ha a természetes gyógymódokban hiszünk, inkább kezdjük el a sóterápiát már most, vagy egy kis sólámpával, vagy ha lehetőségünk van rá, vigyük el már most hetente egyszer sószobába.

3. Persze a nyáron mindenkinek átállt a szervezete a későbbi fekvésre és kelésre, ám nem árt már napokkal az iskola, óvoda megkezdése előtt visszaszoktatni a korai fekvésre, ugyanis a fáradt szervezetet sokkal hamarabb megtalálják a kórokozók. Egy gyermeknek 12 éves korig 9–11 óra alvásra van szüksége minimum.

4. Amíg még szép az idő, legyünk sokat a levegőn! Használjuk ki, hogy még nincs sötét 4 órakor, s irány a játszótér, a friss levegő!

(Fotó: illusztráció pexels.com)