Környezetünk

Több mint egymillió forintos kárt okozott egy éhes koala

Az állat egy helyi faiskolába szökött be rendszeresen, ahol megdézsmálta az eukaliptusz-palántákat. A dolgozók több hetes találgatás után az egyik reggel a palánták között észrevették a betolakodót, aki a lakmározástól annyira elfáradt, hogy inkább lepihent.

Tolvaj koala lepleződött le egy Lismore-i faiskolában, miután több ezer palántát megdézsmált.

A Claude névre keresztelt koalát több hetes nyomozás után azonosították, amikor a tulajdonos, Humphrey Herington egyik reggel megtalálta az eukaliptuszok között a jóllakottságtól szendergő tolvajt.

„Úgy nézett ki, mint aki teljesen jóllakott, nagyon elégedettnek tűnt magával” – mondta Herington.

A férfi elmondta, hogy először azt hitte, biztos kecskék tévedtek be a faiskolába, de több hét megfigyelés után sem tudta elkapni a hívatlan vendégeket. Később oposszumcsapdákat is felállítottak, hátha elfogják a falánk tolvajt, de az sem vezetett sikerre.

Miután Herington nyakon csípte a koalát, óvatosan betekerte egy törülközőbe, és pár száz méterrel arrébb vitte.

„Aznap reggel, amikor elkaptam, rengeteg növény hiányzott. Gondolom, biztos nagyon sokat lakmározott, és túl fáradt volt ahhoz, hogy elmenjen”

– mondta a férfi. „Néhány nap után azonban megint visszajött falatozni” – tette hozzá.

A koala több mint egymillió forint értékű kárt okozott a faiskolában, de a tulaj elmondta, hogy egyáltalán nem dühös Claude-ra, inkább szórakoztatja az eset. A sors iróniája ugyanis, hogy a dolgozók azért termesztették a növényeket, hogy növeljék a koalák élőhelyét a régióban.

A koalákat Ausztrália keleti partvidékének nagy részén 2022-ben veszélyeztetettnek minősítették, miután drasztikusan csökkent az egyedszámuk.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: BBC