Gyereknevelés

Hogy a gyerek megtanulja az önvédelmet

Gyakran halljuk a híradásokban, súlyos agresszióba torkollik az iskolán belüli erőszak, amelyben egyre több gyermek érintett. A kisebb-nagyobb konfliktusok a közösség életéhez hozzátartoznak, a tettlegességig fajuló atrocitásoknak azonban senkivel sem szabadna megtörténniük!

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt segíteniük kell a gyermekeket abban, hogy meg tudják oldani konfliktushelyzeteiket. Úgy véli, a helyes instrukciók és néhány egyszerű technika elsajátításával a gyerekek problémáik zömét saját maguk is kezelhetik. Éppen ezért összegyűjtött hét olyan helyzetet, amikor nem árt, ha a gyermek elméleti és gyakorlati önvédelmi ismeretekkel rendelkezik.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

1. A szeptemberi iskolakezdés, vagy az év közbeni intézményváltás és az új közösségbe való bekerülés nem egyszer szül konfliktus helyzeteket. Ha gyermekünk magabiztos, határozott, jó eséllyel könnyedén tudja majd kezelni a beilleszkedéssel járó nehézségeket. A magabiztosság erősítése elsősorban a szülők feladata, hiszen ők tudják, melyek azok a tulajdonságok, amelyekben kiemelkedő gyermekük.

2. Az ártatlannak tűnő viccelődésekből is komoly viták és konfliktusok eszkalálódhatnak. Ha meghúzzák a táskáját vagy a kapucniját, bár elsőre humoros is lehet, második-harmadik esetben már egyértelmű piszkálódásnak, kötekedésnek kell tekinteni. A gyermekünknek meg kell tanulnia jelezni azt, hogy ha a vicceskedő macerálások már nem tetszenek neki. Ezt megteheti egy határozott testtartással, egy bátrabb eltolással, valamint verbális kommunikációval.

3. Folyosói viták eldurvulásának kezelése már bizonyos mértékű önvédelmi ismereteket is igényelhetnek, hiszen ha a gyermeket odaszorítják a falhoz, vagy lekerül a földre, csak megfelelő technikai tudással tud onnan kiszabadulni.

4. Az általános iskolákban nem egyszer alakul ki konfliktus az alsós és a felső tagozatos gyermekek között. A kicsiknek éppen ezért meg kell tanulniuk jól reagálniuk ezekre a helyzetekre, el kell sajátítaniuk úgynevezett elkerülési stratégiákat is. Ha jól felmérik a szituációt és az erőviszonyokat, akkor akár meg is tudják előzni a bajt. Meg kell, hogy értsék, nem kell minden helyzetbe beleállni.

5. Az egyedül közlekedő iskolások jó, ha mindig ugyanazon a bejáratott útvonalon járnak az iskola, a különórák és az otthon között. Érdemes megfigyelni, hogy ezeken az útvonalakon milyen olyan pontok vannak, ahol gyermekünk segítséget tud kérni – legyen az egy üzlet, orvosi rendelő. Fontos azonban, hogy minden pillanatban érzékeljék a környezetüket, így tanítsuk meg nekik, hogy közlekedés során ne húzzák a fejükbe a kapucnit, ne hallgassanak zenét fülhallgatóval és ne nyomkodják folyamatosan a telefonjukat.

6. A kiskamaszoknál a túlterheltség, a hormonális változások gyakran járnak feszültséggel, melynek levezetésében segítségre szorulnak. Számukra tökéletes választás lehet az önvédelmi edzés. Ennek során ugyanis nem csak a felesleges energiáikat tudják levezetni, hanem még hasznos ismeretekre, tudásra is szert tehetnek.

7. A fiúk nem egyszer úgy fejezik ki tetszésüket, hogy piszkálják a lányokat. Elengedhetetlen azonban, hogy a lányok már egész fiatalon megtanuljanak ilyen helyzetekben nemet mondani, hogy ki tudják jelölni a határaikat. Ez a szülők és a pedagógusok által tanítható, ahogy az is, hogy a másik fél megtanulja ezt elfogadni és tiszteletben tartani.