Kultúra

Bodrogi Gyulát évtizedek óta közös emlékek kötik össze Voith Ágival

A mai napig szoros barátság fűzi egymáshoz Voith Ágit és Bodrogi Gyulát. Gyermekük és unokáik mellett számtalan közös színpadi élmény, emlék köti össze őket. A színművészek legutóbb a Kossuth Rádió Örökzöld című műsorának vendégeként adtak vidám pillanatokkal teli interjút, felelevenítve közös életük, pályájuk felejthetetlen mozzanatait.

Két név, amely mára fogalommá vált nem csak a magyar színjátszás világában. Az elmúlt évtizedekben maradandót alkottak külön és párban egyaránt.

Voith Ági Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész adott közösen interjút a Kossuth Rádió szombati esti műsorában.

Az Örökzöldben pályájuk kiemelkedő pillanatainak zenés felidézése mellett rengeteg történetet osztottak meg a hallgatókkal. Kiderült, hogy Bodrogi Gyula egészen más pályára készült.

Nem én választottam ezt a pályát, a pálya választott engem. A főiskola elvégzése utáni első színházi szereplésemkor gondoltam azt, hogy érdemes lenne ezzel foglalkoznom. Ekkor kerültem kapcsolatba először a közönséggel, és nagyon megszerettem őket. Miattuk csinálom ezt az egészet. Korábban más szerettem volna lenni, matematika–fizika szakos tanárnak készültem” – árulta el a műsorban Bodrogi Gyula.

Voith Ági és Bodrogi Gyula (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hasonló Voith Ági esete is. Bár hároméves kora óta rengeteg időt töltött a színházban – mivel édesanyja Mészáros Ági, kétszeres Kossuth-díjas színművész – mégsem erre a pályára készült. „Nem akartam színésznő lenni, de az osztályunkba járt egy lány, aki a Színművészeti Főiskolára készült. Hallottam szavalni, és arra gondoltam, ha ő meri, én is merem. Megpróbáltam, és felvettek” – idézte fel pályaválasztása körülményeit az Örökzöldben Voith Ági.

Bodrogi Gyula hangja összeforrt Csukás István szeretni való karakterével, Süsüvel. A színművész e felejthetetlen szerepéről is felidézett egy kedves történetet.

Egy fellépésen voltam, és láttam, hogy az első sorok tele vannak gyerekekkel. Szóltam a zongoristának, hogy a Süsü-kottát vegye elő. Színpadra lépve, kérdeztem a gyerekektől, tudják-e, ki Süsü, ismerik-e a dalát, de ők csak bámultak rám. Elkezdtem énekelni: »Én vagyok a híres egyfejű«, ám meglepetésemre a gyerekek mögött ülő felnőttek folytatták kórusban: »a nevem is ennyi, csak Süsü«” –  mesélte Bodrogi Gyula.

A párt fiuk és unokáik is összekötik. Hogy követik-e felmenőiket a színházi, zenei pályán, kiderül az Örökzöld Médiaklikken újrahallgatható adásából.

Örökzöld – szombatonként 19 órától a Kossuth Rádió műsorán.

(Fotó: MTVA/ Csöndör Kinga)