Otthon

Nagyszalontán látható az a karosszék is, amelyben Arany János örökre lehunyta a szemét

Minden év októberében megemlékeznek Nagyszalontán Arany János halálának évfordulójára. A költő szülővárosa őrzi mindmáig a leggazdagabb relikviagyűjteményt, amelyet a hajdúvárosi Csonkatoronyban állítottak ki.

Tudta?

  • Az Arany palota páncélszekrényében őrzik a költő két, Nagyszalontán született eredeti kéziratát, az egyik egy Shakespeare vígjáték fordítása, a másik Arany elbeszélő költeménye 1847-ből.
  • Az Arany János emlékmúzeum büszkeségei közé tartozik az a két kézirat is, amit Arany János saját kezűleg írt. Az egyik a Szentivánéji álom fordítása a másik pedig a Murány ostroma.

Arany János személyes tárgyait fia, Arany László adományozta a múzeumnak,

így akadémiai dolgozószobájának bútorait is.

A gyűjtemény egyik legkedveltebb darabja Arany János kalapja, amelyet nem tartottak mindig elzárva. Erről még

Kányádi Sándor verset is írt, Arany János kalapja címmel,

amiben elárulja, hogy amikor nem figyelt a tárlatvezető gyorsan felszaladt az emeletre és felpróbálta. Ezzel pedig nem volt egyedül.

Az Arany-család kávéfõzõje, Arany János szivartartója és bõrtálcája, üvegcséje, kalapja, valamint Arany halotti hajtincsét és korábban kihúzott fogát tartalmazó doboz, a költõ colstokja és sétapálcája a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeumban 2018. február 20-án. A múzeum szakemberei végeztek a nagyszalontai Csonkatoronyban mûködõ Arany János Emlékmúzeum Budapestre szállított kiállítási tárgyainak restaurálásával. A restaurált 25 tárgy között bútorok és személyes használati tárgyak találhatóak, valamint Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréja. MTI Fotó: Mónus Márton

Megtalálható a múzeumban az a karosszék is, amelyben a költő örökre lehunyta a szemét 1882. október 22-én. Élete utolsó szakaszában sokat betegeskedett, 1882 őszén meghűlt, tüdőgyulladást kapott.

Arany János bútorai a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeumban 2018. február 20-án. A múzeum szakemberei végeztek a nagyszalontai Csonkatoronyban mûködõ Arany János Emlékmúzeum Budapestre szállított kiállítási tárgyainak restaurálásával. A restaurált 25 tárgy között bútorok és személyes használati tárgyak találhatóak, valamint Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréja. MTI Fotó: Mónus Márton

Tárgyi hagyatékát az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével az Arany év keretében újították fel.

Szülővárosa rendszeresen megemlékezik Arany Jánosról. Halálának 141. évfordulóján ünnepi istentiszteletet tartanak és megkoszorúzzák a költő egész alakos bronzszobrát.