Életmód

Kedvenc dalunk segíthet megküzdeni a fájdalommal

Egy friss kutatás szerint kevéssé érezzük intenzívnek a fájdalmat, ha kedvenc dalunkat hallgatjuk.

A Frontiers in Pain Research folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kedvenc dalaink hallgatása csökkentheti a fizikai fájdalmat.

A kutatásban 63 egészséges fiatal nő vett részt, amely során a kutatók egy speciális eszköz segítségével felmelegítettek egy területet a résztvevők bal karján. Az alanyok eközben vagy kedvenc dalukat, relaxációs zenét, kódolt zenét hallgattak vagy teljes csendben ültek. Ezután megkérték őket, hogy értékeljék a fájdalom intenzitását és kellemetlenségét.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az eredmények alapján megállapították, hogy a résztvevők a fájdalmat kevésbé élték meg intenzíven kedvenc zeneszámaik hallgatása közben, mint amikor a csendet vagy a kódolt hangokat hallgatták. Érdekesség, hogy a számukra kiválasztott relaxációs zene sem csökkentette úgy a fájdalmat, mint egy már jól ismert dallam.

„A kedvenc zene hallgatása megközelítőleg egy ponttal csökkenti a fájdalom érzetet egy egytől tízig terjedő skálán, ami legalább olyan erős, mint egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító’’

-mondta Darius Valevicius, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatásból az is kiderült, hogy az érzelmes vagy megindító hangulatú dalok még erősebb hatást gyakoroltak azokra, akik részt vettek a vizsgálatban.

Forrás: People