Életmód

A dió komoly mérgezést okozhat a kedvenceinknek

A lehullott levelek alatt lapuló dió finom csemege lehet a gazdik és a kutyák számára is, azonban ha nem egészséges, akkor komoly mérgezés veszélyét hordozhatja.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Nem várt veszély pusztítja a diófákat az elmúlt évtizedben, ami nemcsak a termésre, de az állatvilágra is veszélyes. – írja az Énkutyám.hu.

A 80-as években Európába került invazív rovarfaj, a dióburok-fúrólégy a 2012-es évek elejére érte el hazánkat. A kártevő petéit az éretlen, még zöld dióban neveli. A zöld héjon már nyáron látványossá válik a fertőzés, a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megfeketedik, idő előtt lehullik a fáról, a héj köpenyszerűen rátapad a dió csonthéjára. A termés megpenészedik és ehetetlenné válik.

A dió aromái ráadásul csábítják a kutyákat, és könnyen felehetik a földről a lehullott, romlott darabokat.

A dióburok-fúrólégy által megfertőzött dió ugyanis halálos mérgezést is okozhat. Az epilepsziás tünetekkel, remegéssel, ataxiával, lázzal és intenzív nyálfolyással járó, hirtelen jelentkező, intenzív lefolyású mérgezés akár néhány óra alatt végzetes lehet.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A tremorgén mikotoxikózisnak nevezett betegséget a dió romlása során keletkező gombafertőzés okozza. A tünetek a dióevést követő két-három órán belül jelentkeznek. Ha felmerül a mérgezés lehetősége, minden perc számít, orvosra van szükség!

Az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány az alábbi videóval segít abban, hogy felismerd a tüneteket:

Nagy az esélye a mérgezésnek, ha séta után az alábbi tünetek jelentkeznek:

  • testhőmérséklet hirtelen megemelkedése,
  • intenzív, habzó nyálzás,
  • remegés.

Ha ezeket tapasztalja a kutyáján, cselekedjen gyorsan, a házi praktikák ebben az esetben veszélyesek lehetnek. A diómérgezés ugyanis légzésbénuláshoz és halálhoz vezethet.

A kiemelt kép illusztráció.