Kultúra

Hősi sérülést szenvedett katona volt Pindroch Csaba rokona

Az M5 kulturális csatorna Családfamesék című műsora érdekességeket derített ki Pindroch Csaba felmenőiről. A színművész-műsorvezető egyik őse Baksa Márk magyar katona volt, aki az 1598-as győri csatában szerzett, számos műalkotásban megörökített sérüléséről vált híressé.

Budapest, 2021. április 27.
Pindroch Csaba színművész A reménység oszlopa című hangjáték felvétele után a Thália Színházban 2021. április 26-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Pindroch Csabát már korábban is foglalkoztatta, honnan származik, így sok adattal tisztában volt ősei múltjával kapcsolatban. Apai ágon szlovák bányászoktól, anyai ágon jómódú magyar földművesektől származik.

Családnevükről úgy hitte, német eredetű, ám a levéltári kutatások szerint szlovák kifejezésre vezethető vissza. Nem ez volt a legnagyobb meglepetés, amivel az M5 kulturális csatorna új, családfakutatással foglalkozó műsorában szembesült: Ritter György a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa a források alapján úgy gondolja, Pindroch Csaba rokonságban áll a 17. század egyik híres alakjával, Baksa Márkkal.

„Baksa Márk egyik felmenője lehetett. A török seregek által 1594-ben elfoglalt győri vár négy évvel későbbi, 1598-as ostromának alkalmával érte nevezetes sebesülése: egy török katona kopjája fúródott a koponyájába, a jobb szemén keresztül. A súlyos sebesültést túlélte, és kitartása Európa-szerte ismertté tette különböző képzőművészeti műalkotásokon keresztül”

– fogalmazott a szakértő.

Pindroch Csaba a Családfamesék műsornak köszönhetően a nagyszülei által őrzött – később egy múzeumnak ajándékozott – kézzel faragott, öltöztethető Szűz Mária szobrot újra megcsodálhatta.  Limbacher Gábor néprajzkutatótól azt is megtudta, nagy valószínűséggel őse, a tehetséges fafaragó, Juhász András készítette.

A következő részekben – többek között – Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Kovács Kokó István  olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész családfájába nyerhetnek bepillantást a nézők a közmédia kulturális csatornáján.

Családfamesék – a közmédia új családtörténeti sorozata vasárnap 16:05-től az M5-ön.