Gyereknevelés

Adjuk át gyermekeinknek az olvasás szeretetét!

Az internet és a televízió korában egyre nehezebb rávennünk a gyerekeket, hogy könyvet ragadjanak a kezükbe. Pedig az olvasás bizonyítottan elengedhetetlen a gyermek fejlődésében, az IQ növelésében. Azok a gyerekek, akik sokat olvasnak, jobban teljesítenek az iskolában is!

A felolvasás fontossága

Az olvasás is csak egy szokás, mint minden más szokás, így lehetséges, hogy lépésről lépésre rászoktassuk a gyerekünket, azzal, hogy kicsi korukban meséket olvasunk fel nekik lefekvés előtt. Érdemes rászánnunk az időt, mert a kisgyerek pozitívan fog emlékezni az esti meseolvasásokra, és nagyobb korában is, igénye lesz, hogy esténként lefekvés előtt egy könyv altassa el.

Szülőknek is olvasniuk kell!

Nem lehet vizet prédikálni és közben bort inni, tehát ha a szülő nem szokott olvasni, nehezen fogja rávenni a gyerekét, hogy vegyen a kezébe a könyvet. A gyerekek utánozzák a szüleiket, és ha azt látják, hogy apu vagy anyu elmerül egy regényben, akkor érdekelni fogja őket, hogy vajon miről is olvashatnak szülei, ami ennyire izgalmas. Ezzel a módszerrel már felkeltettük a gyerek figyelmét, érdeklődését, ajánlhatunk neki egy jó regényt, vagy mesekönyvet, amit izgatottan vesz majd a kezébe.

(Fotó:pexels.com)

Járjatok gyakran könyvtárba!

Mire a gyerekek elérik a kétévest kort, elragadtatással veszik kezükbe a képeskönyvet, tehát elérkezett az idő, hogy elkezdjenek könyvtárba is járni! A könyvtárakban van úgynevezett kedvencek listája minden korosztály számára, így könnyebben lehet válogatni. Ha a könyvtárba járás szokásként megmarad a családban, a gyerek izgatottan fogja várni minden alkalommal, hogy milyen új könyv kerül épp kikölcsönzésre, akkor idősebb korában is rendszeres látogatója lesz a könyvtárakban, hiszen pozitív emlékeket hordoz az emlékezetében.

Ne siettesd a gyereket, az olvasás megtanulásával!

Minden gyerek más-más iramban tanul meg olvasni, ettől még nem okosabbak, vagy butábbak másoknál. Míg egyes gyerekek már egészen kis korban megtanulnak folyékonyan olvasni, addig más gyerekeknek a matematika megy jobban, és az olvasással gondjaik akadnak még az általános iskola második osztályában is. Semmiképpen ne kritizáld a gyereket, mert egy életre elmegy majd a kedve! Ha komolyabb problémái akadnak, és hosszútávon összekeveri a betűket, érdemes az iskola logopédusához fordulni.

Legyen szertartás a napi olvasás!

Lehet egy párnákkal körülvett sarkot kialakítani a lakásban, amit olvasósaroknak jelöltök. Ez lehet a nappaliban is, ha a szülő is együtt olvas a gyerekkel, de ez lehet egy kis kuckó is a gyerekszobában. Az olvasási időt is meg lehet szabni, például vacsoraidő előtt, amíg várja a gyerek, hogy elkészüljön a vacsora, tévénézés helyett. A gyerekek pedig bármit megtennének, hogy kicsivel később fekhessenek le aludni, ezért, ha azt mondjuk nekik, hogy fél órával tovább fennmaradhatnak, ha olvasnak az ágyban, biztosak lehetünk benne, hogy meg fogják ragadni az alkalmat.