Környezetünk

Értetlenül állnak a kutatók is a titokzatos fénycsík előtt

Fényes villanásra és hangos robajra ébredtek a lakók az Egyesült Államokban. A területen mintegy nyolcvan kilométeres körzetben többen észlelték és rögzítették is a jelenséget. A NASA és helyi tudósok vizsgálják a videókat, egyelőre ugyanis senki sem tudja biztosan, mi okozhatta a vízszintes fénycsíkot, és az azt követő hangos robbanást.

Minnesotai lakosok nyolcvan kilométeres körzetben fényes villanást és dörgő hangrobbanást észleltek az égen Beltrami megye felett hétfő este. A rejtélyes esetről készült felvételeket a NASA csillagászai és helyi fizikusok vizsgálják.

A NASA elemezte az egyik felvételt, amelyen egy vízszintes, az égen átvonuló hosszú fénycsóva látható, a kutatók azonban nem tudják, mi lehetett a rejtélyes jelenség.

A Beltrami megyei katasztrófavédelem szerint a hangrobbanás túl közel volt a Földhöz ahhoz, hogy meteor legyen.

„Képkockáról képkockára elemezték a videót a szakértők, és megállapították, hogy az objektum túlságosan vízszintes ahhoz, hogy meteorra utaljon” – közölte Chris Muller, a Beltrami megyei katasztrófavédelem igazgatója.

A katasztrófavédelem azzal a lehetőséggel is számolt, hogy esetleg felrobbant egy transzformátor az elektromos hálózatban, a közműszolgáltatók azonban nem jelentettek problémát.

Muller kiemelte, hogy a szakértők nem kezelik repülő csészealj-ügyként a jelenséget, valószínűleg sokkal egyszerűbb a magyarázat a furcsa fénycsíkra.

Juan Cabanela, a jelenséget tanulmányozó fizikus szerint a hangrobbanás arra utal, hogy a tárgy nem lehetett meteor.

„Még mindig nem tudom, mi volt, de azt hiszem, hogy nem lehetett meteor” – mondta Cabanela.

A helyi meteorológiai szolgálat nem észlelt semmit a radarján, tehát villám sem lehetett a fényes villanás.

A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség a Földön, vagy annak a közvetlen közelében bontakozott ki, ám egyes tudósok továbbra sem zárják ki annak a lehetőségét, hogy egy meteor okozta a jelenséget.