Gyereknevelés

Gyerek a házban? Ezeket a filmeket nem hagyhatod ki!

Gyermeket nevelni valószínűleg a legnagyobb lutri a világon, tipikusan az a sírva-vigadós történet, ezért gyakorta kerül ez a téma is a filmkészítők asztalára.

Megpróbáltam összeszedni a legjobb filmeket, melyek igyekeznek bemutatni az a kalandot, mely közben annyi változáson átesünk mi magunk is, ami egy könyvtárat is megtöltene, illetve melynek végkimenetele megjósolhatatlan, kockázatos, ám évezredek óta mégis belevágunk.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Vásott szülők (Parenthood 1989)
Az 1980-as évek végén készült mű már a maga idejében olyan problémákról szólt a tragikomédia eszközeivel, melyek nagy része csak az utóbbi évtizedben érte el hazánkat. Egy válás után a család összetartása, a leterhelt szülők küzdelme a munka és a családjuk között, a tinédzser gyerekek gondjai, a nevelj zsenit problémakör és minden más. Számos világsztár tűnik fel a filmben például az örökifjú Steve Martin az aggódó apukaként, Joaquin Phoenix a hormonjaival küzdő kiskamaszként, Keanu Reeves a korai apasággal szembesülő nagykamaszként. Az alkotás gyakorlatilag egy szociográfia a modern társadalomról annak minden szépségével és szomorúságával, rendkívül szórakoztató tálalásban. Miközben a filmet nézzük egyszerre éljük bele magunkat a fiatalok, a szülők és nagyszülők helyzetébe.

Apja lánya (Jersey Girl 2004)
Sem a mozik pénztárainál, sem a kritikusoknál nem aratott osztatlan sikert Kevin Smith író, rendező filmje, aki egy megözvegyült apuka történetét vitte filmvászonra a tőle megszokott átlagosnak éppen nem mondható ábrázolásmóddal. A főszerepet régi jóbarátjára, Ben Affleck-re osztotta, aki a szülésnél elveszíti feleségét (Jennifer Lopez-t) és ígéretes karrierjét a háta mögött hagyva kénytelen a pezsgő New Yorkból, a csendes kertvárosba, New Yerseybe költözni a családjához, hogy ott nevelhesse fel kislányát. Nehogy azt higgyék, hogy ez egy szomorú történet, sőt sok-sok nevetés, vidámság jellemzi az alkotást. Leginkább az derül ki a filmből, hogy a férfiak hogyan látják a gyerekeket és mennyi mindenre hajlandóak a lányuk boldogságáért, még ha az számukra borzasztóan kínos, cikis és sokszor megalázó helyzet. A félig árva kislányt alakító Raquel Castro érett játéka magával ragadó és mint sokszor, ebből a filmből is leginkább a gyermek főszereplőre fogunk emlékezni, de az alkotás amolyan kézikönyv is lehet egyedülálló apukával randizó hölgyeknek.

Tucatjával olcsóbb (Cheaper by the Dozen 2003)
A mozaikcsaládok a mai világban már nem számítanak ritka jelenségnek, ám amikor egy hat gyermekes anyuka (Hilary Duff) és egy szintén hat gyerekes apuka (Steve Martin) összeházasodnak annak beláthatatlan következményei lehetnek. Csak szerelem kell – mondta John Lennon, bár neki nem volt tizenkét gyermeke, viszont ezek ellenére szerencsét próbál a sokgyermekes szerelmespár. Ami igazán leszűrhető a vígjátékból az a fajta önállósága a sokgyermekes családokban felnőtt srácoknak, az a fajta problémamegoldó képességük, illetve az a fajta összetartás, ami kialakul a nagycsaládosoknál, ha szeretnének boldogulni. Mind a szülők, mind a gyermekek karakterei nagyon el lettek találva, akik persze eleinte kétkedve fogadják az új testvéreiket, ám hamar belátják, hogy anya és apa boldogsága az ő érdekük is. Nagycsaládot tervezőknek kötelező kategória, mindenki másnak pedig szívesen ajánlott!