Környezetünk

Mindent elborítottak a titokzatos kék golyók, több százat sodort partra a víz

A héten több mint ezer rejtélyes kék golyót mosott partra a víz Nagy-Britanniában – számolt be az M1 Hírek Plusz.

A több száz apró, gumiszerű labdával azok találkozhattak, akik az angliai Tees-völgy partjainál sétáltak az elmúlt napokban. Hamar kiderült, hogy a gyártója után Taprogge-golyónak nevezett, természetes gumiból készült kis golyókat a környékbeli Hartlepool erőmű csőrendszerének tisztítására használják, és egy hirtelen nyomásnövekedés esetén előfordulhat, hogy a tengerbe engedik a csiszológömböket.

Az erőmű üzemeltetője szerint azonban nem történt ilyen mostanában, sokkal valószínűbb, hogy az Angliát sújtó viharokat kell okolni a felfordulásért – számolt be az Independent.

A tenger alján pihenő, az erőműből korábban kiengedett golyókat a nagy viharok a vízfelszínre hozhatták, amelyeket a hullámok végül a partra sodortak.

Ugyan a golyók teljesen lebomlanak, ehhez azonban két évre van szükség, addig pedig komoly veszélyt jelenthetnek a helyi élővilágra. Egy a természetvédelemmel foglalkozó szervezet helyi parti őre a csapatával kezdte meg a kis kék golyók begyűjtését a helyiek segítségével. Az elmúlt napokban több mint ezer darabról érkezett bejelentés hozzájuk.

„Csak azt nem veszik észre az erőműnél, hogy mennyivel délebbre is el tudnak jutni a golyók. A térképen jól látni, hogy az áramlat hol sodorja őket partra” – mondta a természetvédő. Hozzátette, hogy szerintük ezúttal az összes golyó a felszínre kerülhetett. Egy éve is volt egy hasonló eset, amelyről a szervezet részletes jelentést is készített.