Kultúra

A tragikus balesetben elhunyt „bohém forradalmár” már 19 éve nincs köztünk

Tizenkilenc évvel ezelőtt tragikus autóbalesetben hunyt el Bubik István, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. Autója 2004. november 28-án Ceglédbercelnél frontálisan ütközött egy másik kocsival.

Bubik István 1958-ban született. Többek között tagja volt a Nemzeti Színháznak és a Thália Színháznak, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott. Munkásságát Jászai Mari-díjjal ismerték el, emellett megkapta a Rajz János-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, a Magyar Művészetért járó díjat is, 2000-ben pedig az Érdemes Művész kitüntetést.

bubik istván

Bubik István színművész a Púder című televízió-műsor felvételén (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

Jago volt az Othellóban, de volt Tartuffe és Tompor (Zuboly) is a Szentivánéji álomban. A napfény ízében, a Hídemberben és a Nyolc évszak című sorozatban is láthattuk, de Bubik István volt például Tom Hanks magyar hangja a Forrest Gumpban, illetve a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallonét is ő szinkronizálta.

Bubik alakította a 2002-ben Dér András által rendezett A kanyaron túl című filmdráma főszerepét is, mely rendkívüli kritikai sikert aratott.

Bánsági Ildikó, Bubik István és Eperjes Károly a Moliére: Az úrhatnám polgár című vígjátékban (Fotó: MTI/Sándor Katalin)

Csúszós úton történt a tragédia

Hosszú évtizedekig ragaszkodott klasszikus autójához, egy 38 éves bogárhátúhoz. A színész autója 2004 őszén frontálisan ütközött egy másik gépkocsival a 4-es számú főúton, Cegléd és Ceglédbercel között. A másik autóban utazó két ember közül a vezető nem sérült meg, utasa viszont súlyos sérüléseket szenvedett.

bubik istván

Bubik István színművész, a Nemzeti Színház tagja (Fotó: MTI/Bara István)

Első felesége, Rémi Tünde táncművész volt. Kislányuk is született, Réka, akit a szín­művész a tenyerén hordozott. Később derült ki, hogy Szentandrássy Hédi képzőművésszel is kapcsolata volt, akitől egy kislánya született, Kincső.

bubik istván

Bubik István (István, a király) jelenete Szörényi–Bródy: István, a király című rockoperájának próbáján (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

A tragédia után többek közt az Új Színház stúdiószínpada, egy lovas emlékverseny és egy esztergomi utca is az ő nevét vette fel, ahogyan Maglódon a 2007-ben átadott közösségi épület színházterme is, ahol utoljára játszott a színművész.

bubik istván

Bubik István színművész 1989-ben a színészzenekar próbáján (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

A bohém forradalmár

„Tudott gyűlölni és megbocsátani, gyakran tévedett, de tévedéseinek következményeit minden esetben vállalta. Gyűlölte a mellébeszélést (…), István színjátékos, egyenes, némely esetben nagyon naiv, de végtelenül becsületes és őszinte ember volt” – mondta róla temetésén az Új Színház akkori igazgatója, Márta István.

Míg Rudolf Péter színművész bohém forradalmárként jellemezte néhai barátját.

bubik istván

Udvaros Dorottya (Zilia Duca) és Bubik István (Agárdi Péter) Heltai Jenő A néma levente című vígjátékának próbáján a Játékszínben 1989-ben (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

Kiemelt kép: Budapest, 2001. 02. 20. Bubik István. MTI Fotó: Sándor Katalin