Gyereknevelés

Anyukák, felejtsétek el a vasalást!

Vekeredy Tamás könyörögve kéri az anyukákat, hogy ne vasaljanak, hanem inkább lazítsanak. Tökéletesen egyetértünk.

Talán egy anyukának sem kell arról a fáradtsági együtthatóról hosszasan írni, ami néhány év gyereknevelés után szépen, kevélyen ránk telepszik. Ott lesz a reggeli ébredésnél, az ebéd utáni úristen, menten elájulok az álmosságtól mondatban, és a kora esti tépelődésnél, hogy miért nem képes egy gyerek már este hétkor lefeküdni… Mert a hétköznapok többnyire húzósak és fárasztóak. Akkor is, ha még otthon vagy a gyerekkel (ebben az esetben a hétvégét is tedd hozzá), akkor is, ha dolgozol.  A gyereknevelés mellett a folyamatos házimunka, a munkahelyi tekerés után gyereknevelés és házi munka következik.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Mindebbe pedig – a sokak által legutálatosabbnak tartott – vasalásnak is bele kell férnie. Már persze, ha vasalsz. Mert szerencsére egyre több anyuka kezdi felfedezni, hogy a mosás után jól kirázott, meghúzgált, az elpakolás előtt a kanapén elsimogatott pólók, gatyák éppen olyan jó szolgálatot tesznek, mintha vasalnánk őket. Sőt, ha jól belegondolunk egy vasalás egy gyereken kábé két és fél percig látszik, amiből kettőt az öltöztetés tesz ki. Tehát akkor minek is vasalunk? Hogy fogyasszuk az amúgy is kevés időnket? Hogy órák hosszat ácsorogjunk a vasalódeszka mellett? Nem lenne már ideje elfelejteni ezt a tevékenységet? Hidd el, a gyerek jobban örül, ha vele töltöd az idődet (ha éppen nem tudod magadra fordítani), mint hogy gyönyörűen kivasaltad a pólóját!

De hogy magaddal is tudj foglalkozni, nem árt tényleg odafigyelni az időbeosztásra. Mert olyan gyorsan elhussan egy nap, egy hét, néha egy hónap is, hogy szinte észre sem vesszük. Már pedig minden anyukának szüksége van pihenésre, feltöltődésre, sőt, lassulásra is, hogy később megint képes legyen adni saját magából.

Tippek, hogy magadra is jusson idő
Hogy jól szervezett legyen a napod, vezess például úgynevezett háztartáskönyvet! De nevezheted füzetnek is. Itt összeírhatod akár egy hétre előre, hogy mit szeretnél főzni, s hogy milyen alapanyagok kellenek hozzá. Időt, energiát spórolsz vele, ha  egyszer egy héten mész el nagyobb bevásárlásra (az apróságokért beugrani a kisboltba nem ügy), s egy nap többféle ételt is megfőzöl.

Tanulj meg nemet mondani! Legyen elég az otthoni tennivaló, a saját család! Ne vállalj még más közösségi munkát, nem kell mindig neked jelentkezni az oviban, a suliban, ha szülői segítséget kérnek , véletlenül se érezz  lelkiismeret furdalást, amiért nem segítesz. Ugye tudsz helyette mit csinálni? Esetleg elmennél végre moziba?

Reggelente írd össze a napi feladataidat,  majd rögtön ezt követően szelektálj. Nem kell mindennap porszívózni, felmosni, és attól sem dől össze a világ, ha a gyerekszobában egy este nem teszünk rendet. Néhány dolgot ki kell húznod a megoldandó feladatok listájáról, hogy időt nyerj saját magadnak.

Próbálj meg naponta legalább egy óra hosszat magaddal is foglalkozni. Szinte mindegy, hogy mit csinálsz (keresztrejtvényt fejtesz, olvasol, manikűrözöl, sétálsz , úszol vagy edzel), de az az idő lehetőleg csak a tiéd legyen. És tudod, semmiképpen ne a vasalásé…!