Gyereknevelés

A 2023-as Év szava: a gyermek

A közmédia Montágh Testülete a gyermek kifejezést választotta az év szavának. Az Év szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közszolgálati média a testület tagjai szavazata alapján.

A 2023-as Év szava kifejezi mindazt, amire most a leginkább szükség van: az ígéretet, a reménységet, az életet, a legfőbb értéket, és az ehhez kapcsolódó áldozatos, családszerető és közösségépítő szemléletet. A jövő legnagyobb kincse a gyermek, üzenete hozhatja el a reményt” – szerepel az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklásában.

Közölték: a Montágh Testület a 2020 óta tartó kezdeményezéssel arra törekszik, hogy – bár a magyar nyelv gazdag szókincse kivételesen alkalmas a gondolatok rendkívül árnyalt kifejezésére – minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább visszatükrözi az adott év meghatározó eseményeit és a változó körülmények, valamint világszintű kihívások között a legfontosabb értékekre hívja fel a figyelmet.

A gyermekség az ember alapvető ösztöneit érinti meg, bármit megtennénk a gyermekekért. A mi gondolatainkban, a mi kultúránkban, a mi életünkben fontos szerepe van a gyermeki létnek, ezekre keresünk kifejezést szavainkkal, nyelvünkkel – hangsúlyozta a Montágh Testület tagja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában

Három éve választja meg a Montágh Testület az Év szavát. 2020-ban az egymás, 2021-ben a család, 2022-ben pedig a béke kifejezést választotta a testület – idézte fel Bordi András, a Kossuth rádió főbemondója.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Az idei Év szava, a gyermek szó kapcsán elmondta, hogy a kiválasztásban több szempont is közrejátszott.

Emlékeztetett a közmédia Jónak lenni jó! nevű jótékonysági kampányára, amelynek során idén csaknem 300 millió forint gyűlt össze a Semmelweis Egyetem korszülött és a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek fejlesztésének megsegítésére.

Hozzátette:

ez is mutatja, hogy olyan gazdasági helyzetben, mint amikor a szomszédos országban háború dúl, a gyermek – amely a jövő, az életünk továbbvitele – jó szándékot és segíteni vágyást indít el az emberekben.

Bordi András példaként említette a karácsonykor Betlehemben megszületett gyermeket, a világ reménységét, akit az Isten gyermeki létben, a legkiszolgáltatottabb formában adott oda az emberiségnek, hogy megváltsa őket, és jobbá tegye a világot – fogalmazott a testület tagja.

Elmondta, globális szinten is megmutatkozik, hogy milyen fontosak a gyerekek. Példaként említette Elon Musk és Novák Katalin köztársasági elnök találkozóját, amelyen Elon Musk nyakában a gyermekével érkezett a találkozóra.

A megbeszélés célja az volt, hogy a klímavédelem kapcsán a demográfiai kérdések is szóba kerüljenek. „Ha nincs gyermek, nincs következő generáció, kinek is őrizzük meg a földet” – idézte Elon Muskot Bordi András.

A gyermekség maga a romlatlanság, az a fajta állapot, amikor még hiszünk valamiben – hangsúlyozta Bordi András.

Az Év szava kiválasztásáról elmondta, hogy a Montágh Testület elnökségi tagjai szavazzák meg, illetve vetnek fel különböző lehetőségeket. Idén az újjászületés, a remény és a hit szavak is szerepeltek a lehetséges szavak között.

Kiemelte:

azért esett a gyermek szóra választás, mert az az előzőekben említett mind a három szót önmagában hordozza, ezért lett az Év szava 2023-ban a gyermek.

A kiemelt kép illusztráció.