Életmód

Ápoljunk jó viszonyt a szomszédunkkal, életet menthet!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt tíz napban mennyi halálos lakástűz volt. „Nem tudunk mindenhova időben odaérni”– írják a katasztrófavédelmisek, de hozzáteszik, érdemes jó kapcsolatot ápolni a szomszéddal, mert nagyon sok múlhat a gyors segítségnyújtáson.
„Tíz nap alatt öt halálos lakástűz volt” – jegyzi meg a sajnálatos tényt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán.
🔥 Január 12-én, Budapesten egy konyha égett le. Mindössze tíz négyzetméteres volt a tűz, mégis meghalt egy ember.
🔥 Január 19-én, Aranyosapátiban egy ágy gyulladt ki, ez az eset is emberéletet követelt.
🔥 Január 20-án, Hajdúböszörményben egy társasházi lakás gyulladt ki, az egyik lakó ki tudott menekülni, a másik nem … Ugyanezen a napon Balatonföldváron egy ház kapott tűzre, egy idős ember nem tudta elhagyni, bent rekedt.
🔥 Január 21- én Álmosdon esett a tűz fogságába egy férfi, miután az egész háza kigyulladt.

(A videó a vasárnapi, álmosdi halálos lakástűznél készült. Forrás: Hajdú-Bihar VMKI)
A bejegyzésből az is kiderült, hogy többségében idős, nehéz mozgású emberek esnek a tűz áldozatául.
„Nem tudunk mindenhova időben odaérni” – hangsúlyozzák a közleményben, majd hozzáteszik, hogy a szomszéd viszont segítségünkre lehet, ha időben észleli a tűzesetet.
„Köszönj rá a szomszédodra!” – javasolják a szakemberek, s tanácsuk megfontolandó. Épp a napokban hívta fel a figyelmet a főigazgatóság egy esetre, amelyben egy 7 éves kislány találékonysága és egy jó szomszédság mentett emberéleteket.
Történt ugyanis karácsony másnapján, nem sokkal éjfél után, hogy egy szegedi tízemeletes ház lépcsőházát teljesen elöntötte a füst. Mint kiderült, egy hatodik emeleti lakás volt a forrás, ahol a hétéves Eliza, két és fél éves kishúga és édesanyja, Viktória lakott. A fojtogató füst a gyerekszoba emeletes ágyában alvó Elizát ébresztette fel először, aki nem tudta magához téríteni a nappaliban fekvő édesanyját, így az egy szinttel feljebb lakótól, anyukája barátnőjétől kért segítséget. A szomszédnak hála megmenekült mindenki, így ez a történet a szerencsésen végződött.