Gyereknevelés

Feljutott a Mount Everestre egy mindössze kétéves kisfiú

Édesanyjával és édesapjával jutott el a kisfiú a tibetiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett, 8848 méteres hegycsúcs alaptáborába.

Egy mindössze kétéves kisgyermekről feltételezik, hogy ő a legfiatalabb személy, aki valaha elérte a Mount Everest alaptáborát  – írja a New York Post.

A skóciai Glasgowból származó Carter Dallas október 25-én apja hátán jutott el az 5360 méter magasan fekvő helyre. Carter előtt egy cseh kisfiú volt a csúcstartó, ő négyéves korában érte el az alaptábort.

(Fotó: X/ New York Post)

Carter édesapja, Ross Dallas elmondta, hogy a Katmanduba érkezésüket követő 24 órán belül elindultak a túrára. „Carter jobban bírta a túrát, mint én és az anyja” – mondta Dallas, hozzátéve, hogy az orvosok, akik a kétéves fiút a túra során ellenőrizték, elképedtek az állapotán.

„Mindkettőnknek volt enyhe hegyi betegsége, de ő teljesen jól volt” – fogalmazott a férfi, aki családjával 2023 augusztusában egyéves utazásra indult. Eddig Indiában, Sri Lankán, a Maldív-szigeteken és Malajziában jártak.

A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgaj serpa 1953-ban először ért fel.